Hold dig opdateret på nye krav

Hvis du er den heldige ejer af et ældre køretøj, som en veteranbil, er det vigtigt at holde sig opdateret på de nye krav til denne type af køretøjer. Færdselsstyrelsen har pr. 1. januar 2017 udgivet en opdatering til Detailforskrifter for Køretøjer, hvor den nye kommenterede version hedder.Vejledning om syn af køretøjer. I denne opdatering er der kommet nogle nye regler, som blandt andet omhandler veteranbiler.

 

Hvilke ændringer bør man kende til?

En af ændringerne i reglerne omhandler kravene til stelnummermærkningen. Hvis du ejer et køretøj ældre end 1/7-1956, har der hidtil ikke været noget krav om stelnummer i bilen, og det vil der heller ikke være, hvis den i forvejen er indregistreret i Danmark. Ændringen træder kun i kraft, hvis du importerer en bil ældre end ovennævnte dato. Her bliver der nu stillet krav om, at der skal præges stelnummer i køretøjet.

Der er nogle krav og principper for typebetegnelse og stelnummer i veteranbiler. Disse vil blive beskrevet her:

  • Typebetegnelse og stelnummer skal være tydeligt og let tilgængeligt. Derudover skal det være indpræget i selvbærende karrosseri, chassis, plade eller ramme, som er svejset heri. Dette er således, så man undgår forandring eller udsletning af bogstaver og tal.
  • Indprægningen skal indarbejdes som lokning, udhamring eller svejsning, så det giver en høj grad at beskyttelse mod ændringer.
  • Mærkningen må kun anbringes af enten fabrikanten eller en repræsentant af fabrikanten. Derudover også af, eller under kontrol af, en synsvirksomhed.

 

Hvad hvis køretøjet aldrig har haft et stelnummer?

Der kan også opstå den situation, at du anskaffer dig en veteranbil, hvor det ikke er muligt at identificere dets typebetegnelse eller stelnummer, eller sågar at bilen aldrig har haft et stelnummer. I den situation skal synsvirksomheden ud fra en grundig identitetskontrol lade mærkningen foretage med et stelnummer der er opbygget som følgende: SV efterfulgt af virksomhedens CVR-nummer, årstal (kun to cifre), efterfulgt af et løbenummer bestående af tre cifre. Derudover skal synsvirksomheden føre register over de stelnumre, der tildeles.

 

Hvis du vil vide mere

Det er altid vigtigt som veteranbilsejer, at holde sig opdateret omkring ændringer vedrørende veteranbiler. Dette er så man kan overholde de gældende love og regler på området. Hvis du er i tvivl om, hvilke ting man skal være opmærksom, kan du med fordel tage kontakt til andre med veteranbiler. De kan helt sikkert fortælle dig om, hvordan de griber tingene an, samt hvilke andre faktorer man skal holde øje med som veteranbilsejer.