Hold øje, når du kører bil

Den kommer igen hvert eneste år. Altså kampagnen om at køre sikkert. Og det er heller ikke uden grund at Rådet for Sikker Trafik jævnligt vender tilbage med den samme kampagne, for bilisterne bliver ved med at lave de samme fejl igen og igen. Fejl som i værste fald kan slå ihjel vel at mærke. Her får du en lille og venlig reminder om at holde øjnene på vejen og hænderne på rattet, når du kører bil.

 

Forskellige former for uopmærksomhed

Der er adskillige former for uopmærksomhed, når du er ude og køre bil. Hvad enten du snakker i telefon eller har øjnene plantet på GPS’en. Grundlæggende kan uopmærksomheden inddeles i følgende fire områder:

 • Visuel

Visuel uopmærksomhed er, når du ikke har øjnene på trafikken.

 • Kognitiv

Kognitiv uopmærksomhed er, når du ikke er fokuseret på trafikken, men har tankerne alle mulige andre steder.

 • Motorisk

Du er motorisk uopmærksom, når du ikke holder hænderne på rattet. Dette gælder også, hvis du kun kører med en hånd.

 • Auditiv

Du er auditiv uopmærksom, når du ikke lytter til andet end trafikken, eller hvis du hører tilstrækkelig højt musik der gør, at du ikke kan orientere dig i trafikken.

Dermed kan man sige, at der ikke skal meget til, før man reelt er uopmærksom i trafikken. For det er ikke unormalt, at vi hører musik, når vi kører i bilen, eller at vi kun styrer bilen med én hånd. Disse former for uopmærksomhed er dog heller ikke lige så farlig, som visuel uopmærksomhed, hvor du slet ikke er opmærksom på, hvor du kører henne. Ikke desto mindre er alle former for uopmærksomhed med til at nedsætte reaktionstiden, hvorfor det er enormt vigtigt, at du, så vidt muligt, er opmærksom i trafikken.

 

Grunde til uopmærksomhed

Der er flere årsager til uopmærksomhed, og det kan være både eksterne faktorer som sker uden for bilen, eller det kan skyldes ting som foregår inde i bilen. I langt de fleste tilfælde er det dog ting som sker inde i bilen, der gør dig uopmærksom. Eksempelvis, at:

 • du taler i telefon eller SMS’er.
 • du spiser eller drikker.
 • du indstiller GPS eller radio.
 • du tager ting fra handskerummet.
 • du har urolige børn på bagsædet.
 • du har tankerne et helt andet sted.

Mange gange kompenserer bilisterne for denne uopmærksomhed ved at sætte hastigheden ned, men det er desværre ikke nok til at eliminere risikoen for ulykker, ligesom en alt for langsom hastighed kan være forstyrrende for andre trafikanter.  

 

Uopmærksomhed dræber

En stor del af de trafikuheld som har dødelig udgang sker på grund af bilistens uopmærksomhed. Der skelnes overordnet set mellem tre forskellige slags uheld:

 • Mødeulykker (28 %)
 • Fodgængerulykker (18 %)
 • Eneulykker (15 %)

Ifølge flere test, viste det sig faktisk, at bremselængden blev stærkt forøget, når bilister læste sms’er eller lignende. Derfor er det hamrende vigtigt, at du lægger telefonen væk, eller at du skruer ned for musikken, når du er ude og kører bil.  

Det, at du sidder og taster på din telefon samtidig med at, du kører bil forøger risikoen for sammenstød i trafikken med hele 12 gange, end hvis du blot kørte bil. Og hvis du kører 50 kilometer i timen, mens du kigger på din telefon i blot fire sekunder, så svarer det faktisk til at du kører 56 meter med en pose over hovedet. Er hastigheden derimod 80 kilometer i timen, er det til gengæld 89 meter, som du har kørt. 

 

Kør bil, når du kører bil

Det siger sig selv, at det nemmeste du kan gøre for at undgå at ende i et færdselsuheld er blot ved at være lidt mere opmærksom i trafikken. Alligevel er der et overraskende stort antal bilister, som ikke holder øjnene på vejen og hænderne på rattet, når de kører bil. Faktisk skyldes en tredjedel af alle trafikulykker på grund af uopmærksomhed, hvor 70 % af distraktionerne kom indefra bilen, så du skal blot lægge telefonen fra dig eller skrue ned for radioen og kæresten, for at vi alle kan komme sikkert hjem.