Få det hele med, inden du tager på kør-selv-ferie

Som Ned Stark i Game of Thrones siger, så er vinteren på vej, og det betyder, at mange danskere drager enten nordpå eller sydpå til alperne, hvor snevejret hærger. Men inden du pakker taskerne og lillemor og ungerne får sat sig godt til rette i Volvoen, så får du her en huskeliste til jeres kommende køreferie.

 

Inden afrejsen

Selvom vi bor i EU og mere eller mindre kan rejse frit omkring, så er det stadig vigtigt, at I har sørget for at have vigtige dokumenter såsom id og sygesikring på jer. Husk derfor at have følgende med:

  • Pas
  • Kørekort
  • Sygesikringsbevis (det blå)
  • Registreringsafgift

Derudover kan det også være en god ide, at I har hævet et vis kontantbeløb. Det er nemlig ikke helt billigt at bruge dit dankort i udlandet, hvor du typisk skal slippe omkring 2 % af købsbeløbet i gebyr til banken. Med en større beholdning af kontanter er I ligeledes også dækket jer mod uforudsete udgifter, eller hvis I eventuelt skal betale et depositum for jeres ferielejlighed.

Det kan i øvrigt være en rigtig god ide, at I samler alle jeres vigtige dokumenter og kontanter i en lukket kasse, som I så kan tage med jer, når I skal ud af bilen. På den måde har I det hele samlet et sted, og kan derfor nemt sikre jer mod tyveri, eller at de ganske enkelt bliver væk i al rodet.

Husk i øvrigt også at tyverisikre hjemmet, hvis I bor i et område, der kan være plaget af indbrudstyve. Har I gode naboer, kan I eventuelt få dem til at parkere i jeres indkørsel eller fylde jeres skraldespand. Har I kæledyr, skal de naturligvis passes, mens I er på ferie.

 

Gør bilen klar

Bilen skal være klar til turen. Det er ikke de jyske landeveje, I skal ud og køre på, derfor skal jeres bil være sikker og godt rustet til turen.

Tjek derfor:

 

  • Dæk

Du skal have sørget for at have vinterdæk på bilen. Helårsdæk er ikke tilstrækkeligt. Skal du igennem Tyskland, er det i øvrigt lovpligtigt, at du har vinterdæk på, hvis myndighederne kræver det. Pak også nogle snekæder ned, i tilfælde af store mængder sne.

 

  • Motorolie og filter

Det er krævende for bilen at køre i bjerge eller at skulle holde i kø, derfor kan det være en god ide at få tjekket væskestanden, inden I kører. En bil skal helst gerne have skiftet olie og oliefilter en gang om året, så hvis det er længe siden, at olien er blevet skiftet, kan det være en god ide at gøre det, inden I kører.

 

  • Bilbatteri

De fleste bilbatterier er kun 50 % opladet, så tjek gerne op på batteriets tilstand, da bjergkørsel tærer en del på bilbatteriet.

 

  • Bremser

Bremserne skal naturligvis også fungere forsvarligt, især hvis I skal igennem Tyskland og køre på den tyske Autobahn.

 

  • Lygter

Dobbelttjek gerne at alle bilens lys og lygter fungerer. Derudover skal du have pakket bilen fornuftigt, så det vil sige, at du sørger for at have alle de tungeste tasker og kasser nederst i bilen, og at du har sørget for, at tingene ikke flyder frit rundt, men er samlet og spændt godt fast. Det er ikke så rart, at få en 20 liters rygsæk i baghovedet under en hård opbremsning.

 

Planlæg turen

Alt efter hvor langt I skal sydpå eller nordpå, kan I hvert fald godt regne med, at I skulle sidde i bilen et lille døgns tid. Derfor kan det være en rigtig god ide, at I finder et sted, hvor I kan overnatte, medmindre dig og konen skiftes til at være chauffør under køreturen.

Sørg derfor at have jeres GPS opdateret, men hav også gerne et kort med, hvis teknologien eller mobildækningen drille. Det kan blive en rigtig lang tur, hvis I farer vild i de østrigske alper. Og hvis I skal sydpå, skal I også huske at få købt jer nogle motorvejsmærkater, da I ellers kan risikere at få en bøde. Motorvejsmærkatet er en tilladelse til at køre på motorvejen i blandt andet Østrig, og koster omkring 60 kroner for 10 dages kørsel, så det kan altså ikke rigtig betale sig at snyde. 

Derudover kan det også være en god ide at orientere jer om, hvor mange stop I bør tage jer undervejs. Det gør turen mere behagelig for både voksne og børn.