Gør bilen køreklar til de høje bjergtinder

Vinteren er kommet, og det betyder for mange danskere, at skiene skal smøres, bilen skal pakkes og ganerne skal plejes til en gang afterski. Men inden I nu får sat jer ind i bilen og rykket mod de høje bjergtinder, kan det være en god ide, at du lige gennemgår din slæde med følgende tjekliste, så er du nemlig sikker på, at du kommer godt fra start.

 

Husk vinterdæk

Det siger naturligvis sig selv, at du skal have skiftet til vinterdæk, når du skal på skiferie. Men nogle tror stadig, at det er tilstrækkeligt med helårsdæk, men hvor helårsdæk godt kan være tilstrækkelig i den danske vinter, så bliver du stærkt udfordret, når du rammer vores snedækkede naboer. Ligeledes har Tyskland gjort det lovpligtigt, at bilister (også danske bilister) skal have vinterdæk på bilen, når føret på de tyske veje kræver det. I samme omgang kan du lige så godt få smidt nogle snekæder i bagagerummet, for når du og familien kører rundt oppe i bjergene, kan du ikke være sikker på, at vejene er blevet skrabet og saltet helt tørre, og så er det rart at have nogle kæder, der kan grave sig ned i sneen og holde jer sikre på vejen. I nogle lande er det i øvrigt påbudt at have snekæder på ved bjergkørsel.

 

Få helt styr på bilen

Din bil skal naturligvis være køreklar og kunne stå i mod det barske vejr. Derfor er det vigtigt, at du har gennemgået bilens særligt udsatte områder. Tjek derfor

  • Vinduesviskerne

Hvis dine vinduesviskere ikke fungerer optimalt, skal de skiftes ud, for med snefald, vejsnavs og salt kommer de til at være under intenst pres under hele turen.

  • Køler- og sprinklervæske

Sørg for at have fyldt tanken med frostsikker kølervæske, og sørg gerne for at have en ekstra dunk med. Kølervæsken skal kunne klare temperaturer helt ned til – 35 grader celsius. Hav også gerne ekstra sprinklervæske med i tilfælde af, at der er er kraftigt snefald under turen.

  • Batteri

Det kommer nok som en overraskelse, men de flest bilister kører faktisk rundt med et bilbatteri, som kun er 50 til 70 procent opladet. Det er ikke tilstrækkeligt, når du skal ud i et vanskeligt og snedækket føre, og hvor de lave temperaturer kræver et større strømforbrug til blandt andet opvarmning og vinduesviskerne. Tjek derfor dit bilbatteri, inden I kører afsted. Derudover skal I også sørge for at have det lovpligtige sikkerhedsudstyr i bilen. Hvad der er lovpligtigt afhænger af de enkelte lande, som I skal besøge, men som udgangspunkt skal du som minimum have advarselstrekant og sikkerhedsvest, derudover kan det være en rigtig god ide at også medbringe en brandslukker og en førstehjælpskasse.

 

Husk motorvejsmærkat

Hvis skiferien går sydpå, så kommer du altså ikke udenom, at du skal have et motorvejsmærkat klistret på forruden. Det fungerer nemlig således, at i en del europæiske lande bliver vejskatten betalt via et motorvejsmærkat, som du kan anskaffe dig hos blandt andet FDM eller på tankstationerne i de respektive lande.

Du kan i øvrigt se frem til en klækkelig bøde, hvis du ikke har et motorvejsmærkat klistret på din forrude, så du kan lige så godt få det købt. Det koster heller ikke mere end 60 kroner for 10 dages kørsel på østrigske motorveje.

 

Sørg for masser af pleje

Det er ikke nogen kort køretur, I har foran jer. En tur til Østrig tager eksempelvis mindst 13 timer, så derfor er det en god ide, at du har sørget for at have godt med mad og drikke i bilen, så I kan klare jer. Derudover er det vigtigt, at I også får taget pauser regelmæssigt, så I kan få strækket ud i benene og eventuelt skifte chauffør.

Og slutteligt er det kun en god ide, at I sørger for at komme afsted i god tid, for I er næppe den eneste familie i Danmark, som skal på skiferie i vinterferien.