Køb af brugt bil

Da biler er noget af det, der kan miste stor værdi inden for de første par års brug, kan der være mange fordele ved at købe en brugt bil. Mange brugte biler er i super god stand, selvom de har nogle kilometer i sig. Alligevel kan der somme tider være et par ting, der er nødt til at blive udskiftet eller fikset, inden man kan få den fulde køreglæde ud af sin nyindkøbte brugte bil. Så hvilke reparationer bør man lave, når man har købt en brugt bil?

Hvis du har købt en brugt bil, ser man ofte, at koblingen kan være slidt og skal udskiftes.

 

Hav styr på rettigheder og sikkerhed

Hvis du er den mindste smule i tvivl om, hvordan du skifter koblingen på din brugte bil, bør du kontakte et autoværksted. Koblingen er vigtig for en sikker kørsel, og derfor er det altså ikke noget, du bør springe ud i, hvis ikke du er god med hænderne.

Har du købt en brugt bil, hvor koblingen er helt nedslidt, uden at sælger har informeret herom, er det muligt at gå tilbage til forhandleren og enten få penge tilbage eller at få ham til at stå for udskiftningen af koblingen.

 

Step-by-step guide: sådan skifter du koblingen

  1. Parker et plant og solidt sted, hvor du kan frakoble bilbatteriets negative pol.
  2. Brug en donkraft til at hæve bilens forende, og hold motoren stabiliseret. Er din bil baghjulstrukket, skal kardanakslen tages af.
  3. Afmonter både drivakslen og koblingens kabler, og find herefter speedometerkablet, der også skal afmonteres fra koblingen.
  4. Når du har fundet startermotoren, skal denne løsnes fra motorblokken, og du skal meget forsigtigt og opmærksomt afmontere de elektriske kabler, så du kan samle dem korrekt igen bagefter.
  5. Alle ledninger fra motorhuset skal afmonteres – igen med stor opmærksomhed på, hvor de sidder.
  6. Du er nødt til at få noget tryk under koblingen, så placer en donkraft eller lignende under den. Herefter kan du løsne alle bolte og afmontere koblingen fra sin fatning, og du kan forsigtigt fjerne den.
  7. Undersøg grundigt de forskellige dele, såsom svinghjul og trykplade, så du er sikker på at kunne samle dem korrekt igen. Her skal du også sikrer, at der ikke er olielækager, problemer med kuglelejet eller andre ting, der skal renses, smøres eller udskiftes.
  8. Alle møtrikker, der holder trykpladen skal løsnes, så du kan fjerne den sammen med koblingspladen. Hvis det er nødvendigt, kan du med fordel her også skifte svinghjulet.
  9. Sæt så den nye kobling og trykpladen på plads, og saml delene i modsat rækkefølge.
  10. Afslut med en prøvetur i et roligt område, hvor du sikrer, at den nye kobling fungerer, som den skal.

 Men vi anbefaler altid, at du forhører dig hos en mekaniker, når det kommer til udskiftning af vitale dele af bilen.