Står du overfor at skulle have en ny bil, så overvejer du sikkert, om du skal købe eller lease den? Privatleasing er blevet meget populært i Danmark, ligesom mange virksomheder også benytter sig af leasing, når de skal finde en firmabil.

Bilforhandlerne har fået øjnene op for den større efterspørgsel på både små og større leasingbiler, og det betyder, at der ofte er mange gode leasingtilbud. Derfor kan du gøre en god handel ved at lease din nye bil fremfor at købe den, især hvis du gerne vil skifte bil ofte. Omvendt skal du være opmærksom på, at det hurtigt kan blive en dyr løsning at lease bilen, hvis du kører længere end de medfølgende kilometer i aftalen, eller hvis du gerne vil beholde bilen i længere tid end 3 år, som er en typisk leasingperiode.

 

Fordele ved privatleasing

De største fordele ved at privatlease er:

  • Fast månedspris
  • Slip for ekstra udgifter.
  • Udskift bil forholdsvis ofte.

 

Dvs. at du hver måned kender dine udgifter til bilen. Du betaler en fast pris for at lease bilen, og som regel er der også en serviceaftale med i prisen, så du slipper for ekstra udgifter til værkstedet. Det er også en fordel at vælge leasing, hvis du gerne vil skifte din bil relativt ofte. En leasingkontrakt løber typisk i op til 3 år, hvorefter du kan finde en ny leasingbil. Havde du derimod valgt at købe bilen, ville den falde meget i værdi de første år, og derfor kan det sjældent betale sig at sælge en bil, der er yngre end 4 år.

 

Fordele ved at købe bil

De største fordele ved at købe en bil er:

  • Til tider billigere end at lease
  • Ingen kilometerbegrænsning
  • Større flexibilitet

 

Det er ofte billigere at købe bilen frem for at lease den, hvis du vil have den i en længere periode end de tre år, som leasingkontrakter oftest løber. Så vil du gerne have din bil i 4-6 år, er det en bedre løsning at købe bilen. Kører du meget i bilen, vil det også være bedre at købe den, da der typisk er en kilometerbegrænsning på 15.000 km om året i en leasingkontrakt. Alle kørte kilometer derudover kan være dyre, så undersøg i aftalen, hvor meget du skal betale for de ekstra kilometer. Det er også en fordel at købe bilen, hvis du ikke kender dit behov for bilen på sigt. Det kan være, du er nyuddannet eller har planer om familieforøgelse, og her kan det være en fordel at købe bilen, så du kan sælge den igen, hvis det ikke gik som planlagt, eller du har brug for en større bil.

 

Lav din egen beregning

Det er meget individuelt, hvornår det bedst kan betale sig at lease frem for at købe bilen. Det handler blandt andet om, hvor langt du skal køre i den, og hvor ofte du vil skifte den. Derfor kan det være en god idé selv at regne på, hvad der kan betale sig for dig. Find de to biler, som du overvejer at købe eller lease og overvej så, hvor meget du skal bruge bilen, hvor lang tid du vil have den, hvor mange omkostninger der kan være ved service osv. Ud fra det kan du beregne, hvad det vil koste at have bilen hver måned. FDM kan også hjælpe dig med en privatleasingindikator, hvor du nemt kan plotte tallene ind for de to biler, du overvejer og se, hvad der bedst kan betale sig.