Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?

Foråret i Danmark er lunefuldt og humørsygt. Den ene dag kan byde på 16 grader og blå himmel, mens dagen derpå byder på en omgang hagl og isslag. Det er med andre ord en smule svært at gennemskue, hvornår man skal skifte fra vinterdæk til sommerdæk, for det kan nemt føles som vinter midt i forsommeren i Danmark.

 

Fald ikke i regn-fælden

Mange danske bilejere tror, at vinterdækkene holder dem bedre fast på de regnglatte veje end sommerdækkene, men det er dog en skrøne, der ville have godt af at blive aflivet. Ikke desto mindre får denne skrøne mange til at vente med at køre bilen til mekaniker for at få skiftet dæk til langt ind i foråret efter den værste forårsregn er overstået – og det er en misforståelse!

 

Tommelfingerreglen: 7 eller derover

Den tommelfingerregel, man i stedet bør have i hovedet er, at når temperaturen er 7 grader eller derover døgnet rundt (fx 7 grader om natten og 12 om dagen), er det et godt tidspunkt at skifte til sommerdæk. Her er der nemlig ikke længere risiko for isglatte veje. Ofte er temperaturerne således omkring påsken, og dermed kan du med fordel køre bilen på værksted inden påskeferien.

 

Undgå at være på den sikre side for længe – det slider

Sommerdækkende undgår langt bedre aquaplaning end vinterdæk, da der er længere mellem lamellerne. Desuden er gummiblandingen i vinterdæk ikke beregnet til de højere temperaturer, så venter du med at skifte til sommerdæk til langt ind i foråret, risikerer du bare at slide og nedbringe levetiden på dine vinterdæk. En professionel mekaniker kan nemt og hurtigt skifte dine dæk, men husk at bestille tid på dit lokale værksted i god tid, da der godt kan forekomme ventetid hos din mekaniker omkring april.