Nu kan du snart have dit kørekort på telefonen

Man kan for alvor mærke, hvordan den moderne teknologi og vores holdninger til den er under konstant forandring og udvikling. Kontanter bruges mindre og mindre og erstattes af dankort, breve bliver til SMS’er og E-mails, og som vi vender os til den teknologiske verden bliver det mere og mere accepteret at flere ting foregår digitalt. Det er allerede blevet moderne at betale via telefonen, og nu bliver kørekortet måske også snart digitalt. Snart kan britiske indbyggere nemlig nøjes med at finde mobilen frem, når der bedes om identifikation, og danske politikere taler også om at indføre det.

 

App under udvikling

Driver and Veichle Licensing Agency, DVLA, som er de britiske myndigheder på området, arbejder på højtryk for at udvikle en ny app, som gør det muligt for iPhone-brugere at bruge sin telefon til identifikation ved at kørekortet er på ens smartphone. DVLA satte gang i projektet cirka et år efter, at den amerikanske stat Iowa har igangsat et pilotprojekt for at få kørekortet ind på smartphonen, men har indført, at appen benytter det i forvejen installerede Apple Wallet, som skulle øge sikkerheden.

 

Kan mindske bureaukrati og gøre forløbet hurtigere

Mange oplever, at det tager rigtig lang tid at få sit kørekort – både når man skal have det første gang, og når det skal fornyes. Det kan for eksempel især være diabetikere eller folk med andre sygdomme, der betyder, at man skal have opdateret sit kørekort jævnligt. Måske ville denne proces bliver hurtigere og mindre besværlig, hvis kørekortet gøres elektronisk. Rasmus Prehn (S), som er medlem af Folketingets transportudvalg mener, at det vil hjælpe til at fjerne bureaukratiet:

”Det ville gøre, at alt det bureaukrati med at forny og opdatere kørekort nemmere”, har han påpeget. Måske kan det altså gøre en mærkbar forskel ved den ventetid, man kan opleve som borger, når man bestiller et kørekort – det ville da ikke være så dumt endda.

 

Stadig nogle udfordringer ved konceptet

Selvom der er mange gode og positive sider af idéen, findes der dog stadig en række udfordringer, som på en eller anden måde skal løses eller diskuteres, før det bliver gennemført.

En etisk udfordring er det faktum, at telefoner rummer mange personlige informationer, som man vurderer, at andre, inklusive politiet ved kørekortkontrol, ikke har ret til at få indblik i. Derfor tales der blandt andet om, at notifikationer skal blokeres, mens appen er åben, så der ikke dukker en SMS eller andet op, mens kørekortet vises.

En anden udfordring er, at man stadig er usikker på, hvorvidt man kan garantere kørekortets ægthed i appen, og der er helt sikkert nogle sikkerhedsforanstaltninger, der skal på plads på det område, før det træder i kraft. Selvom appen rejser en række etiske og sikkerhedsmæssige spørgsmål er flere danske politikere åbne for at videreudvikle på idéen.

 

Vil du også have dig et kørekort?

Har du ikke noget bilkørekort? Byens køreskole er beliggende i Næstved, så hvis du bor på Sydsjælland, kan du med fordel ringe på tlf.: 55778000.