Hvis uheldet er ude

De fleste af os færdes hver dag i trafikken hver eneste dag og har gjort det siden vi var helt små.  Vores mange års erfaring og færden i trafikken har efterhånden gjort os til eksperter, men et kort uopmærksomt øjeblik eller en misforståelse kan gøre harmonien til katastrofe på ganske få sekunder. Færdselsuheld er yderst ubehagelige, uanset om du er en af de involverede parter eller overser uheldet. Alvorlige færdselsuheld er heldigvis sjældne for den enkelte bilist, men mindre alvorlige uheld sker i trafikken mange gange om dagen hver eneste dag. Her gælder det om at holde hovedet koldt, og vi har derfor samlet 6 gode råd, du skal huske på, hvis du en dag er indblandet i et uheld. Først og fremmest gælder det naturligvis om det sikkerhedsmæssige og herefter kommer det praktiske.

 

  1. Tænd dit katastrofeblink og tjek for skadede personer.

Hvis du selv er kommet til skade, skal du selvfølgelig tage dig af dig selv først og tilkalde hjælp. Har du ondt, skal du blive siddende i bilen indtil ambulanceredderne kommer Det allerførste du skal gøre, hvis du ser et trafikuheld, er at stoppe bilen og tænde dit katastrofeblink. Herefter skal du undersøge, om der er nogle tilskadekomne personer og i så fald ringe til en ambulance. Hvis det er alvorligt, kan du komme ud for at skulle give første hjælp. Hold hovedet koldt, husk på, hvad du har lært og råb eventuelt på flere personer, der kan assistere dig.

 

  1. Ring til politiet, hvis der ikke er personskade

Er der ikke nogen tilskadekomne i uheldet, skal du i mange tilfælde kontakte politiet og fortælle, hvad der er sket. Hvis der tilkaldes en ambulance, kommer politiet normalt også altid. Politiet skal kontaktes, hvis:

  • Der er sket en materielskade, der tænkes at være over 50.000 kroner
  • Modparten har et udenlandsk registreret køretøj
  • Der er sket en skade på ejendom, og du ikke kan få fat på ejeren
  • Føreren af en af de indblandede køretøjer flygter fra stedet uden at tilkendegive sig

 

  1. Begræns skaderne i området

For bedst muligt at hjælpe trafikken i gang igen, kan du begrænse skaderne ved at rydde op i området ved fx at fjerne køretøjerne fra vejen, glas og andre efterladenskaber fra uheldet. Når du har tilkaldt den nødvendige hjælp, bør du opstille din advarselstrekant, som skal placeres 50 meter fra bilen på landeveje og småveje og 100 meter væk på motorveje.

 

  1. Få oplysninger fra modparten

Skriv modpartens registreringsnummer, navnet på forsikringsselskabet og policenummeret ned. Sørg for en god ordens skyld at få hinandens navne, telefonnumre og adresser. Disse oplysninger er nødvendige, uanset hvem, der påtager sig skylden, eller hvis ikke i kan blive enige. Skylden vurderes senere af politiet og forsikringsselskaberne, så undgå at komme ud i en uoverensstemmelse med modparten.

 

  1. Få vidner og lav en beskrivelse af situationen

Er der ikke selv vidner, der har henvendt sig, er det en god idé at tage kontakt til nogle, der har set situationen og få deres oplysninger, så de kan bruges til vidner. Det er en rigtig god idé at skrive en udførlig beskrivelse af situationen ned, mens du stadig har det friskt i hukommelsen. Hvis du har mulighed for at tage et billede af situationen uden at være til fare i trafikken, er dette en god ide

 

  1. Meld skaden og tag dig af dig selv

Det sidste du skal gøre, er at melde skaden til dit forsikringsselskab. Du skal vedhæfte din egen forklaring og eventuelt billeder af situation, og herefter vil forsikringsselskabet tage sig af resten og guide dig igennem forløbet. Sørg desuden for at mærke efter i dig selv, om du er okay, og sørg for at være sammen med nogen efter uheldet, så du kan få det bearbejdet det ordentligt.