Få skiftet vinterdæk og kom sikkert igennem vinteren
Skal jeg skifte til vinterdæk i år? Det er spørgsmål, som vender tilbage hvert eneste år, og for nogen er det ikke nødvendigvis et nemt spørgsmål at skulle svare på. For med den stigende temperatur og en vinter, der år efter år, føles mere og mere som ét langt efterår, så kan det godt virke til at være spild af penge at skifte over til vinterdæk.
Derfor skal du skifte til vinterdæk
Med kun 4 til 5 snedage om året herhjemme, kan det måske godt føles som spild af penge at skifte dæk hvert år, hvis man kan nøjes med at køre med helårsdæk.
Men nu er det altså ikke kun sne, der kan skabe farlige situationer på de danske veje, det kan kombinationen af iskoldt vejr og fugt og regn. For når vejene er isglatte, så er der altså behov for at have nogle dæk, som kan sænke bremselængden, og her er hverken sommerdæk eller helårsdæk optimale.
Ligeledes anbefales det også, at du skifter over til vinterdæk, når temperaturen falder under 7 grader, hvilket alligevel ikke er helt ualmindeligt herhjemme.
Forskellen mellem sommerdæk og sommerdæk
Dæk er ikke bare dæk, og det er ikke uden grund, at vi herhjemme gør en rimelig stor ting ud af at skifte over til vinterdæk eller sommerdæk. Der er nogle klare forskelle på vinterdæk og sommerdæk. Disse er:
- Vinterdæk:
Vinterdæk er grundlæggende blødere og er mere fleksible end sommerdæk. Vinterdæk kan ligeledes også kendes ved, at de er opbygget af en stor mængde lameller som griber fat i vejoverfladen. Derudover er de stemplet med bogstaverne M+S som står for mud og snow, ligeledes har de også ikonerne af et bjerg og et snefnug på siden.
Vinterdæk har også et dybere mønster end sommerdæk, og hvor det anbefales at sommerdæk som minimum har 3,0 millimeter mønsterdybde, så anbefales det at vinterdæk minimum har 4,0 millimeter.
- Sommerdæk:
Sommerdæk er kendetegnet ved at være i et lidt hårde materiale end sommerdæk, ligeledes har de også væsentlig mindre mønster end vinterdæk.
Det er vigtigt, at du får skiftet dine dæk, så de passer til årstiden. Vinterdæk der bliver brugt om sommeren bliver slidt meget hurtigt, da de er væsentligt blødere end sommerdæk. Det betyder blandt andet også at de bremser noget dårligere end sommerdæk, og det giver derfor en længere bremselængde. Alternativet er at køre med helårsdæk, men med helårsdæk får du til gengæld også nogle dæk, der hverken er optimale i sommer- og vinterhalvåret. Derfor kan det anbefales at du holder dig til sæsondæk. Et par velholdte og velbevarede vinterdæk kan typisk holde fem sæsoner, så det er ikke fordi, at det er særligt dyrt, at køre med sæsondæk. I hvert fald ikke taget i betragtning, hvor meget din personlige sikkerhed øges.
Skift vinterdæk før sneen falder
Der er i Danmark ikke noget lovkrav om, at du skal skifte til vinterdæk. Dermed er der heller ikke nogen bestemt dato, for hvornår du skal skifte sommerdækkene ud. Men som udgangspunkt er det en rigtig god ide, at du får skiftet dine dæk, før sneen falder.
Herhjemme falder den første sne som udgangspunkt tidligst i november, hvorfor det kan være en god ide at få skiftet dæk i denne måned.
Husk ligeledes også at få skiftet dine vinterdæk ud til sommerdæk senest omkring maj måned, da vinterdæk ikke fungerer særlig godt på varme veje.
Du kan i øvrigt selv skifte dine vinterdæk, men et dækskifte på et værksted koster sjældent mere end en plovmand, og så får du også en professionel mekanikers garanti oveni, og det er i sig selv mere værd end en plovmand.