Overhal på en sikker måde – sådan

Er du en garvet bilist, har du helt sikkert prøvet at overhale og at blive overhalet et utal af gange. Men overhaler du korrekt og på en sikker måde, når du er træt af at køre bagved lastbilen eller familien på søndagstur?

 

Undgå klip i kørekortet når du overhaler

Vi lever i en travl verden, og travlheden kommer især til udtryk, når vi som bilister færdes på de danske landeveje og motorveje. Måske er du selv en af dem, eller også kender du uden tvivl typen: bilisten, der konstant ligger i overhalingsbanen og ikke holder sig tilbage med at trykke hornet i bund, når bilisten foran kører et par kilometer under fartgrænsen eller er lidt for langsom på aftrækkeren, når I har holdt for rødt i et lyskryds. Denne travlhed fører til mange overhalinger hver eneste dag, men at overhale er en farlig affære, især når der er tale om veje, hvor bilerne kører med høj fart. Mange bilister begår desværre fejl hver eneste dag, når de bevæger sig ud i overhalingsbanen for at komme hurtigere frem til deres destination. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på og overholder de regler, der er, når det gælder overhaling. Både så du ikke ender med et træls klip i kørekort, men også så du ikke er til fare for dig selv eller dine medtrafikanter.

 

Disse fejl må du ikke lave

Den klassiske fejl, som mange begår, når de overhaler er, at de trækker for hurtigt ud uden at have orienteret sig grundigt nok. Trafikuheld i forbindelse med overhalinger er ofte alvorlige, da de ofte sker i høj fart. Det er desuden vigtigt, at du altid KUN overhaler, hvor du må. Her skal du holde øje med ”Overhaling Forbudt” skilte og midterlinjen. Midterlinjen må ikke overskrides, hvis den er fuldt optrukket med mindre der er tale om overhaling af vejarbejde eller parkerede køretøjer. Som udgangspunkt må du aldrig overhale i vejkryds, sving, fodgængerfelt og uoverskuelige bakker. Læs med nedenfor og få 6 tips til en sikker overhaling uden risiko for kørekortsklip.

 

  1. Overhal kun hvis det er nødvendigt

Hvis den bilist, du ønsker at overhale, kører efter fartgrænsen og ikke for langsomt, er det forbudt at overhale. Desuden skal du altid undgå at være til unødig gene for andre bilister. Bilisterne bag ved dig skal altså aldrig være nødt til at bremse, fordi du skal overhale.

 

  1. Orientér dig grundigt

Det er vigtigt, at du orienterer dig grundigt, før du overhaler. Tjek for modkørende og vurder overhalingslængden. Kan du nå det før de modkørende kommer for tæt på? Træk eventuelt lidt til venstre, hvis der er plads, for at få et bedre overblik. Desuden skal der være plads bagfra, og du skal være sikker på, at bilisterne bag dig ikke gør klar til at overhale dig.

 

  1. Blink ud før du overhaler

På motorveje er det lovpligtigt, at du signalerer med blink, før du overhaler. Venstre blink skal være tændt under hele overhalingen, og så bør du blinke ind igen, når du skifter til højre vognbane igen. Selvom signal med blink ikke er lovpligtigt på andre typer veje, er det altid god stil at gøre overfor sine medtrafikanter.

 

  1. Husk at du ikke må overskride fartgrænsen

Du må kun overhale, hvis bilisten foran dig kører for langsomt, således at du ikke overskrider fartgrænsen. Overskrider du fartgrænsen, risikerer du et klip i kørekortet.

 

  1. Overhal altid venstre om – med én undtagelse

Du skal altid overhale venstre om, undtagen hvis bilisten foran er i gang med eller lægger op til et venstre sving – i så fald må du overhale højre om.

 

  1. Overhal hurtigst muligt

Når du har orienteret dig grundigt, gælder det om at accelerere og overhale hurtigt, dog uden at overskride fartgrænsen.