Gør dette inden din bil skal synes

Skal du have din bil til syn, så kan det faktisk godt betale sig selv at tjekke nogle ting først. Hvorfor egentlig? Det kan simpelthen medføre, at du sparer penge. Det skyldes, at hvis din bil ikke bliver godkendt til synet, kan det blive nødvendigt at betale for et gensyn. Så hvis du for eksempel finder ud af, at en pære er sprunget, kan du ligeså godt få den skiftet inden synet.

 

Her har du en liste over ting, du med fordel kan tjekke selv

#1: Lyser alle bilens lygter? Ved bremselyset er du ude i en tomandsopgave.

#2: Har dækkene 1,6 mm slidbane eller mere? (Det er lovkravet, men 3,0 siges at være passende).

#3: Er der stenslag eller revner i forruden eller de andre ruder?

#4: Er der advarselslamper der lyser, når du kører?

#5: Er dine nummerplader tyverisikrede? For at være det skal de være skruet fast og monteret med den rigtige farve hætter.

#6: Virker hornet? Tjek at lyden er klar og høj, og ikke er forsinket i forhold til når du trykker.

#7: Virker alle dørhåndtagene?

...Og flere andre ting!

 

Find en troværdig fagmand!

Med en hurtig søgning rundt på nettet kan man hurtigt finde mekanikere og autoværksteder, som skriver, at man er velkommen til uforpligtende at kontakte dem, hvis man har udfordringer med sin bil. Ved en sådan søgning kan man ofte begynde at få en fornemmelse af, hvem man tør og har lyst til at overlade sin kære bil til – men at ringe og fortælle hvad det drejer sig om og måske stille et par spørgsmål, det skader bestemt ikke. Er du mere til hurtigt at få bestilt online, finder du også nemt autoværksteder, der udbyder online booking. Som udgangspunkt skulle du kunne være sikker på, at næsten uanset hvilken mekaniker du vælger til at foretage dit syn, vil din bil være lovpligtig efter synet – altså med mindre du får at vide, at et gensyn er nødvendigt. Eksempelvis skriver autoværkstedet DK Automobiler, som holder til i Vejle, på deres hjemmeside:

Der bliver i dag stillet store krav til fagfolkene for at kunne servicere den fintfølende mekanik, der findes i alle biler, for at kunne leve op til ønsket om driftsikkerhed, brændstofbesparende kørsel og kraftoverskud.”

De nævner også på hjemmesiden, at der jo er uafhængige eksperter, der ser deres og andre værksteders arbejde efter i sømmene i form af at udføre værkstedskontrol og kvalitetsstyring – og denne ekstra sikring er jo god for os alle.

 

Vær glad for de irriterende regler

I Danmark er det lovpligtigt at få bilen til bilsyn hvert andet år, når den er fyldt 4 år. Det kan man ligeså godt vælge at værdsætte, da sikkerhedsfaren er stor ved en bil, der ikke er i den stand, den skal være i. De specifikke lovkrav til bilernes stand er jo heldigvis fastsat efter, hvad der bidrager til at skabe sikker kørsel i trafikken.

 

Vi håber, at du slipper billigt ved bilsynet. Du kan finde flere tips rundt på forskellige blogs, hvis du vil minimere risikoen for at skulle til at få bilen gensynet.