Undgå at blive taget ved næsen, når du køber brugt bil

Vi guider dig til et sikkert bilkøb, uanset om du køber privat eller hos forhandler.

Der kan være mange fordele ved at købe brugt bil – den vigtigste er nok prisen, hvor du typisk kan få meget mere bil for pengene, når den har nogle kilometer i hjulene.

Men der kan også være mange faldgruber, som du skal være opmærksom på, når du har besluttet dig for, at dit næste bilkøb skal være brugt. Uanset om du vælger at købe bil hos en privatperson eller hos en professionel brugtvognsforhandler kan der være skjulte fejl og mangler på bilen, som kan ende med at blive en stor streg i regningen for dig, hvis du ikke er opmærksom på dem.

 

Når du køber hos privat

Når du køber hos en privatperson, er det allermest vigtige, at vedkommende rent faktisk kan dokumentere ejerskabet af bilen. Du skulle jo helst nødigt ende ud i en situation, hvor politiet banker på din dør, selvom du har handlet i bedste mening. Derfor er det vigtigt altid at bede om at få lov til at se den originale registreringsattest.

Der er stor forskel på, hvordan bilejere behandler og vedligeholder deres biler, og det har stor betydning for den stand, som bilen er i. En dårligt vedligeholdt bil har større risiko for at have en skjult fejl, og den har større risiko for at bryde sammen. Du kan spørge ind til tidligere ejerforhold, servicebog, tidligere skader og sælgers generelle kendskab til bilen for at spore dig ind på, hvor velvedligeholdt bilen er.

Helt overordnet er det altid bedst at mødes i dagslys, så du kan se, om bilen fuldstændig lever op til beskrivelsen i annoncen, og så du kan besigtige lakkens tilstand. Og så skal du selvfølgelig altid prøvekøre bilen, og når du gør det, så sørg for at få den prøvekørt både motoren og i byen. Det er ofte kun længere prøveture, der kan afsløre alvorlige mangler på bilens motor, gearkasse og kølesystem.

 

Når du køber hos brugtvognsforhandler

Brugtvognsforhandlere har et blakket ry, men det er som regel ikke berettiget. Langt de fleste brugtvognsforhandlere er professionelle fagfolk, der går op i deres erhverv. Men der er selvfølgelig rådne kar i mellem, og det gælder om at navigere sikkert uden om det. En god tommelfingerregel er at gå efter en autoriseret forhandler, som Vejlebo & Winther A/S

Generelt siger forhandlerens professionelle fremtoning meget om de biler, som vedkommende sælger. Hvis butikken er slidt og misvedligeholdt, er bilerne som regel det også.

Langt de fleste brugtvognsforhandlere vil have gennemtestet bilen for fejl på forhånd, men det er alligevel altid en god idé at få testet bilen ved en uvildig instans en ekstra gang for at være på den sikre side. FDM, der er bilejernes forbrugerorganisation, tilbyder blandt andet disse brugtbilstest.