Aston Martin er synonym for James Bond

Vi kender det alle sammen; Den nye James Bond film står på programmet, og vi skal nu forkæles med udsynet af flotte kvinder, vilde slåskamps-scener og sidst men ikke mindst – en uovertruffen Aston Martin. Bilen blev især verdenskendt efter 2. verdenskrig, hvor firmaet blev overtaget af David Brown Limited, som førte DB-modellerne med sig. Her blev specielt DB5 kendt gennem James Bond-filmen Goldfinger, hvor den seneste model i rækken, DB10, er kendt fra filmen ”Spectre”.

Aston Martin er efterhånden blevet en fast del af den fiktive James Bond-figur, hvor bilerne altid er udstyret med alt tænkeligt specialudstyr, som eksempelvis katapultsæde og indbyggede missiler. Det engelske bilmærke udstråler elegance, klasse og skarphed – ligesom vi kender James Bond. Netop derfor er de to et fremragende makkerpar, hvor det hele går op i en højere enhed.

 

Lidt historie om Aston Martin

Det velkendte engelske bilmærke blev grundlagt i 1913 af Robert Bamford og Lionel Martin, hvor den første bil kom til verden to år efter i 1915. Lionel Martin forlod firmaet i 1925, hvor nogle rigmænd overtog driften, og omdøbte det til Aston Martin Motors. Som tidligere nævnt blev firmaet efter 2. verdenskrig overtaget af David Brown Limited, hvoraf de mere kendte DB-modeller fik sin indtræden. I dag ejes firmaet af Ford Motor Company, som købte det i 1986 grundet økonomiske udfordringer.

I december 2007 blev det annonceret, at Aston Martin og danske Bang & Olufsen indgik et strategisk samarbejde, hvor lydsystemet BeoSound DBS skulle findes i Aston Martins biler. Ligeledes blev deres nyeste skud på stammen, Aston Martin DB9, ved samme lejlighed præsenteret. Bilen kunne fås med den brillante lyd fra Bang & Olufsen.

 

5 ting du ikke vidste om James Bond og Aston Martin

  • 12 spritnye Aston DBS-biler blev totalskadet under optagelserne til ”Quantum of Solace”, da stuntkøreren Ben Collins skulle dublere Daniel Graig i en biljagt.
  • Fire Jaguarer og fire Aston Martins måtte ombygges i forbindelse med en biljagtscene i filmen ”Die Another Day”. Der skulle bl.a. tilføjes firehjulstræk og et oppusteligt flydesystem, hvis bilen gik igennem isen.
  • I filmen ”Casino Royale” blev de nødt til at installere en kvælstofkanon i DBS’en, da bilens balancepunkt var så stærkt, at de ikke kunne få den til at vælte når føreren drejede rettet skarpt.
  • Stuntmanden Bill Cumming fik under optagelserne til filmen ”Thunderball” $450 i bonus, for at springe i et vandbassin fyldt op med hajer.
  • I ”Spectre” kører James Bond i en Aston Martin DB10, som blev specialfremstillet til filmen, med henblik på de scener den skulle indgå i.

 

Holder kærligheden mellem Aston Martin og 007?

Det er ikke til at forudse, hvordan fremtiden mellem de elegante biler og den britiske agent ser ud. Men hvis man tolker ud fra fortidens historik, er Aston Martin uden tvivl den mest populære 007-bil. Filmproducenterne prøvede i få af filmene med andre bilmærker, men dette var til stor debat, da en folket mente, at britisk agent naturligvis kører i en britisk bil.