Bule i bilen? Sådan gør du

En bule i bilen er en af de mest irriterende ting, man kan komme ud for som bilejer. Mindre buler er ikke synderligt dyre at få rettet ud, men de sidder som en torn i øjet på ejeren indtil bilen kommer forbi værkstedet. Her er et par gode råd til, hvordan man griber bulen an.

 

Hvor stor er skaden?

Inden du begynder at finde en masse smarte måder at reparere dine skader på, er det en god ide at vurdere, hvor stor bulen er. Det er nemlig ikke lige meget, hvor stor bulen er, og hvor bulen er placeret. Hvis en bule er stor, blød og placeret midt på en større flade, er den relativt nem at rette ud, eftersom plader er mindre stærke på midten end ved en sammenføjning. Er bulen derimod placeret ved en sammenføjning eller ved en kant, kan den være væsentlig sværere at rette ud. På samme måde, er det nødvendigt at overveje bulens karakter. Har bulen kanter eller krøller, kan den være meget sværere at rette ud.

 

De mest normale kneb

Der findes en række forskelige kneb til at rette en bule ud. Nogle af dem indeholder husholdningsredskaber, og andre indeholder professionelt værktøj. Her er et par af de mest normale råd til udretning af buler:

 

Bløde buler

Har du fået en blød bule på skærmen, kan du for det meste bare skrue skærmen af og presse bulen ud. I mange tilfælde kan det være en god ide at have en gummihammer ved hånden. Slår man blødt på bulen med gummihammeren, kan man nemt udbedre skaden. Det samme kan man eksempelvis gøre på bildøre og kølerhjelm.

 

Skarpe buler

Hvis du har en skarp bule et sted, hvor du har adgang til bagsiden af pladen, kan du rette den ud ved hjælp af en pladehammer og en modholdsklods. Tricket er at bruge små og bløde slag i stedet for store hårde slag. Dog kan dette blive meget ujævnt, hvilket er grunden til, at man for det meste vil have professionelle til at klare disse buler. Der findes en række professionelle redskaber til at rette buler ud, men disse er relativt dyre og derfor kun anbefalelsesværdige, hvis du ofte får mindre buler.

 

De mere uortodokse råd

Der findes yderligere en række råd, som er anderledes uortodokse.

Det første råd er, at man kan anvende en varmepistol og kølespray til at rette bløde buler ud med. Ved hjælp af skiftevis varme og kulde kan man efter sigende rette en blød bule ud. Denne metode virker dog kun på meget store og bløde buler placeret midt på en plade. Ligesom med varmepistolen, er der nogen, som råder til at anvende kogende vand. Her skal pladen eftersigende reagere på samme måde som en aluminiums vask, der giver sig, når man hælder kogende vand ned i den.

Det andet råd minder lidt mere om et husmoderråd end de tidligere. Det omfatter nemlig en svupper af samme slags, som man anvender til et stoppet toilet. Svupperen skal fungere som en sugekop, hvor man ved hjælp af tryk tvinger bulen ud.

 

Tag fat i en professionel

Hvis du har en bule, som du ikke selv kan rette ud, er det bedst at kontakte et professionelt autoskadecenter. Her har de det rette værktøj, og resultatet er altid garanteret perfekt. Hos Autoskadecenter Holbæk har de blandt andet specialiseret sig i at udrette buler. Her finder du mere information omkring, hvad du skal gøre, når du har en bule, du ikke selv kan rette ud.