Hammelvognen, som er den ældste bil i verden, er endnu en grund til at være en stolt dansker. Bilen er nemlig bygget af danskerne Albert F. Hammel og Hans Urban Johansen i 1888. På daværende tidspunkt var bilen næppe et vidunder, og det er den i dag, fordi bilen stadig kan køre. Læs med her, og bliv klogere på verdens ældste bil.

 

Hammelvognen: En dansk stolthed

Selvom der hersker lidt tvivl om, hvordan og hvorledes Hammelvognen blev til, er det dog sikkert, at bilen er en af de første i verdenshistorien. Derfor er den naturligvis også meget skrøbelig i dag – hvilket gør, at den sjældnere og sjældnere kommer ud at køre. Inspireret af hestevognen og cyklen kom Hammelvognen til verden og var på daværende tidspunkt meget forud for sin tid. Med en tophastighed på ca. 8 km/timen, de to gear (frem og tilbage) samt en motor der startes ved at hive i et håndtag, er det noget helt specielt at opleve den gamle bil.  

Selvom bilen i dag er meget værd, og at mange ønsker at betage den gamle bil, var den ikke specielt populær i samtiden. Der kan være mange forskellige grunde til dette, men det kan måske tænkes, at bilen var for stor en mundfuld for datiden – ligesom alt andet ny teknologi sjældent er et stort hit i den spæde start.

 

Hvor kan du opleve Hammelvognen?

Hammelvognen er værd at opleve, hvis man vil se, hvor stor en udvikling biler har gennemgået fra bilens fødsel til nye bilers frembrusende teknologi. Hammelvognen står opbevaret på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør, hvor den i ny og næ forsigtigt kommer ud at køre på museets område. Det er især beundringsværdigt, at bilen stadig er køreklar, da den altså har rundet hele 130 år.

Hvis du vil opleve den ældgamle bil, kan du med fordel besøge Det Tekniske Museum, når de afholder deres egen udgave af ’Nat på museet’. Når museet slukker lysene for en stund, skabes der en helt unik stemning. Til disse arrangementer bliver historier fortalt om museets genstande på en måde, hvor det virker som om, at det er genstandene selv, der fortæller deres historie. I ægte Nat på Museet-stil bliver historierne fortalt på en måde, som er et hit blandt både børn og voksne.

 

Hammelvognens egenskaber og udfordringer

De mere tekniske egenskaber, som Hammelvognen besidder, er bemærkelsesværdige. Bilen ses som et startskud for moderne biler, fordi den indebærer mange af de ting, som efterkommere og biler generelt er bygget op omkring. Ved en ombygning af bilen Hammelvognen beskrev mekaniker Finn Jahnsen, hvordan bilen er bygget. Hammelvognen har blandt andet, som vi kender fra nye biler, en kobling, speeder, fire hjul og benzintank. Dog blev bilen som sagt ikke det største hit blandt andet på grund af støjen, og det faktum at man skulle anskaffe sig benzin på apoteket. Bilen har dog fået den opmærksomhed, som den fortjener, i eftertiden.