Der er forskel fra land til land

 

Der findes ingen generelle regler, som du kan støtte dig op af, når det kommer til spirituskørsel, da lovgivningen veksler fra land til land. Derfor er det vigtigt, at du overholder det pågældende lands lovgivning på området, når du rejser. Man kender for eksempel til Norge og Sveriges noget strammere politik på området, hvor den maksimale tilladte promille er helt nede på 0,2.

 

Promillegrænserne i EU

 

Vi har lavet en lille liste, så du kan få et overblik over de vigtigste promillegrænser i EU:

 

  • Nul tolerance (0,0): Slovakiet, Tjekkiet, Rumænien og Ungarn
  • Lille tolerance (0,2): Norge, Sverige og Polen
  • Mellem tolerance (0,5): Danmark, Belgien, Holland, Spanien, Tyskland, Skotland og Finland
  • Høj tolerance (0,8): Storbritannien, Malta og Liechtenstein

 

Spirituskørsel i USA

 

Lovgivningen på spirituskørsel er noget mere kompleks, når det kommer til USA. Her varierer loven nemlig fra stat til stat, og der skelnes også i aldersgrupper og om der er tale om privat eller erhvervskørsel. Du har garanteret hørt forkortelse DUI som står for Driving under the infleunce of alcohol, hvilket svarer til den danske spirituskørsel. Overordnet set, er der dog disse regler, som du skal holde øje med, hvis du skal køre bil i USA:

 

  • Under 21 år: Så er reglen at du ingen alkohol må have i blodet – nul tolerance
  • Promille på over 0,5 anses i de fleste stater som en lovovertrædelse
  • En promille på over 0,8 er ulovligt i ALLE stater.

 

Hvad er straffen for spirituskørsel i Danmark?

 

Straffen for spirituskørsel afhænger naturligvis af, hvor høj din målte promille er. Dette gøres i første omgang at finde resultatet fra et alkometer, som fungerer som en udåndingstest. Det endelige resultat findes ved hjælp af en blodprøve. Hvis din promille er over 0,5, så straffes det i Danmark. Vi har lavet en kort oversigt over de potentielle straffe, hvis man kører spirituskørsel baseret på 3 intervaller.

 

  • Mellem 0,51 – 1,20: Bøde på nettomånedslønnen ganget med promillen samt betinget fratagelse af kørekortet plus gennemførslen af et obligatorisk Alkohol Trafik kursus på 12 timer.
  • Mellem 1,21 – 2,00: Båden er ligeledes din nettomånedsløn ganget med promillen, men straffen indebærer også, at man ubetinget får frataget sit kørekort i mindst 3 år.
  • Over 2,00: Her er konsekvenserne noget værre. Ikke alene får man frataget sit kørekort ubetinget i mindst 3 år, man skal også betale månedslønnen ganget med promillen samt 20 dages betinget fængsel. Her løber man også risikoen for at få konfiskeret sin bil.

 

Straffen er klar og hård, så vores råd er naturligvis helt at undgå at drikke inden du kører. Hvis du alligevel ikke kan holde dig fra et glas vin eller en øl til maden, så begræns dig til 1 genstand, da vores kroppe er forskellige og altså optager alkohol forskelligt.

 

 

Henvisninger:

Wikipedia