Fremtidens biler er mere sikre og komfortable

Lad det være sagt: Ingen kan spå om fremtiden. Men vi har alle lov til at håbe på, at designerne og ingeniørernes planer for fremtidens biler bliver til virkelighed på et tidspunkt.  I populærkulturen er flyvende biler skildret utallige gange i blandt andet kultklassikeren Metropolis, tegneserien The Jetsons og den dystopiske film Blade Runner. Desværre står flyvende biler ikke højest på ingeniørernes prioriteringsliste, men der er mange andre nyttige forbedringer, som vi kan se frem til i en forhåbentlig ikke alt for fjern fremtid.

 

  1. Bilen der kører med dig (og ikke omvendt)

I efterhånden et par år har vi med nysgerrige øjne og ører kunnet følge udviklingen af selvkørende biler fra baby-versionen ”Cruise Control” til Googles selvkørende biler, der kortlagde land og rige til Google Maps (desværre kun i USA). Selvkørende biler er ikke længere noget vi kun tør drømme om, men det er i dag blevet en realitet, som med stor sandsynlighed bliver en uundgåelige del af hverdagen på et tidspunkt. Elbilen Tesla er et godt bud på en købsklar bil, som kan fås med (begrænsede) selvkørende egenskaber til især lande- og motorvejene.

Hos BMW bruger de mange timer på at udtænke en konceptbil, som tiltaler det moderne menneske anno 2018s behov. Hovedidéen er, at bilen ikke bare skal være en bil, der er defineret som værende et køretøj der fragter fra A til B. I stedet udforsker de mulighederne for at kunne omdanne bilen til et rullende kontor og personligt rum, hvor der er tid til afslapning og arbejde. Blandt andet fifler designerne med muligheden for drejbare sæder, som gør det muligt for føreren at have samtaler ansigt-til-ansigt med sine medpassagerer.

 

  1. Audi Aicon-konceptet

På Audis hjemmeside er der allerede landet billeder af deres konceptbil Aicon. Bilens strømlinede kurver og minimalistiske design holdt i enkel farve bidrager til formidlingen af en futuristisk bil. Bilen er naturligvis selvkørende, så du kan roligt sætte dig godt til rette og slappe af. Måske tage en lur.

Inspirationen til bilen og dets interiør er hentet fra Business Class på fly, som netop symboliserer en elegant, stilren og lydløs rejse. Det særegne ved bilen er, at du hverken finder dørhåndtag eller forlygter på den. I stedet for for- og baglygter er der digitale skærme, som kan indstilles til et væld af grafikker, der passer til situationen. Med alt overflødigt skåret væk er der inde i bilen masser af plads til sit habengut.

 

  1. Ram de grønne lys

Du kender sikkert allerede til kameraer, som kan hjælpe dig med at få bilen parkeret helt perfekt. Men vidste du, at ingeniører også arbejder på at designe software til biler, som kan forudse trafiklysenes rytme? Hermed kan din kommende kloge bil sørge for, at du får den mest glidende kørsel igennem byen.

Bilernes indvendige teknologi er helt sikkert et af de områder, som bilproducenterne gør deres bedste for at være på forkant med. Eksempelvis arbejdes der på, at bilerne kan forsyne sig selv med vigtig information om deres omgivelser. Derudover er samspillet mellem udstyret vigtigt, og mange bilproducenter har opdaget vigtigheden af, at smartphones og smartwatches er kompatible med bilen.

 

  1. Kommunikation er nøgleordet

V2V står for Vehicle to Vehicle, og det betegner den teknologi som bl.a. Ford ønsker at videreudvikle. V2V består af kommunikationen mellem biler, som gør det nemmere at afværge ulykker og sikre en bedre køreoplevelse for alle. Tanken er, at trådløse signaler mellem bilerne vil kunne informere føreren om andre billisters placering, hastighed og retning. Dermed bliver det nemmere at holde sikker afstand til de andre biler, og man bliver advaret, hvis man kommer for tæt på en anden bil.

En anden form for kommunikation – på endnu længere afstand – kan Amazons personlige assistent Alexa tilbyde. Alexa er et teknologisk apparat, som kan anvendes til at sende beskeder med, bestille varer, høre musik på og meget andet. I fremtiden er det planen, at du med din medbragte Alexa i bilen vil kunne kommunikere med apparater i hjemmet (et såkaldt Smart Home). På farten kan du eksempelvis regulere temperaturen derhjemme eller låse op for håndværkeren eller barnepigen.