Sådan deler du bedst vejen med en landbrugsmaskine

Foråret er snart over os, og det betyder, at landmændenes travlhed for alvor går i gang. Når der kommer gang i markarbejdet, skal de store landbrugsmaskiner i brug og dermed også benytte vejene. I landdistrikterne kan man som billist ofte møde en landbrugsmaskine og dermed være nødt til at dele vejen, og det kan ofte ende som en problematisk situation for begge parter, og der sker desværre jævnligt færdselsuheld med landbrugsmaskiner. Deling af vejen kan dog sagtens være en sikker oplevelse for alle parter ved hjælp af fælles høflighed - det handler hovedsagligt om at tage hensyn til hinanden og være ekstra opmærksom på at signalere i god tid. Her har vi samlet nogle gode råd til, hvordan man bedst muligt håndterer mødet med et af de store køretøjer, så det bliver en god og behagelig og sikker køretur for alle parter.

 

Hold god afstand

Sørg for at give god plads, når du møder et landbrugskøretøj. De store maskiner har brug for mere plads, når de skal dreje, så det er god stil at holde tilbage og holde afstand, når du møde en landbrugsmaskine, som skal svinge – især på små veje. Det samme gælder, hvis I skal passere hinanden på smalle veje.

 

Signalér i god tid

Det er en rigtig god idé at sørge for at signalere i god tid, så det er tydeligt for dine medbillister, hvis du ønsker at svinge til højre eller venstre, så de har god tid til at bremse ned. Sørg også for at kontrollere dine blinklys jævnligt, så du er sikker på de virker, når du skal bruge dem. Nedenfor er en række gode råd især rettet mod føreren af et landbrugskøretøj til, hvordan sikkerheden bedst muligt øges for alle parter i trafikken.

 

Brug vigelommer

Det er god stil at benytte sig af vigelommerne på de store veje, når du som landmand kører i et stort køretøj. På den måde kan du lade bagvedkørende billister komme forbi dig, så de kan nå frem til deres destination i tide.

 

Undgå at følges ad

Det er ekstra svært som billist at passere landbrugskøretøjer, hvis der er mere end ét. Derfor er det en fordel som fører af et landbrugskøretøj at prøve at undgå at ”følges ad” på vejen, så billisterne undgår at skulle overhale mere end én. På den måde øges sikkerheden på vejen for alle parter.

 

Undgå myldretiden

Der sker i forvejen flest uheld i myldretiden, hvor mange mennesker kører på samme tid, så vejene i forvejen er tæt befærdet. Hvis du som landmand vil gøre dine medbillister en tjeneste, kan du prøve at undgå at køre på vejen i det tidsrum.

 

Undgå strækninger med mange skolebørn

Hvis din rute går forbi strækninger med mange skolebørn anbefales det for landmænd med store køretøjer som traktorer og lignende at tage en anden rute. Alternativt kan du køre en smule tidligere eller senere for at undgå at køre på strækningen i samme tidsrum som børnene opholder sig ved vejen. Er du interesseret i at købe eller lease entreprenørmaskiner eller landbrugsmaskiner? Hos Nicolaisen & Larsen er der landbrugsmaskiner og entreprenørmaskiner til salg, og der er rig mulighed for leasing af entreprenørmaskiner og landbrugsmaskiner