Derfor skal du skifte dæk 

De færreste bilejere i Danmark har ret meget viden om det vigtigste i forhold til sikkerheden på bilen – nemlig dækkene. Læs med her, hvis du som bilejer mangler viden om dæk og fælge.

 

Det skal du vide om dine dæk

Radialdæk har en bedre køreevne, kørefølelse, sikkerhed og brændstofforbrug, og derfor bruger vi stort set kun den type dæk i Danmark. Den yderste del af dækket er dækmønstret, og det er denne del, der oplever størst påvirkning og slidtage, når vi kører. Hvis du har undret dig over, hvorfor man skal skifte til vinterdæk, når årstiden runder september, ligger svaret i dækmønstrene: Vinterdæk anvender nemlig et mønster, der er bedre til det kolde vejr og de glatte veje.  

Du har sikkert oplevet det. Du står og kigger tomt på en million slags dæk, som alle kan noget forskelligt, og den ene er bedre end den anden. Designet i dækmønstret er afgørende for, om du køber gode eller dårlige dæk. Det er vigtigt, du kører rundt i gode dæk for at opnå den bedste komfort og sikkerhed.

 

Lovkrav om sommer- og vinterdæk

I Danmark er der et lovkrav for både vinter- og sommerdæk. Kort opridset så skal mønsterdybden for biler under 3.500 kg totalvægt være mindst 1.6 mm og for motorcykler og køretøjer over 3.500 kg totalvægt være minimum 1.0 mm. De fleste af os er vokset op med, at mønsterdybden skal være over 3 mm., men rådet er faktisk for dæksikkerheden og er ikke et lovkrav. En lavere dybde vil nemlig øge risikoen for aqua planning.

 

Fire ens dæk

Man kan god komme i tvivl om, der skal være to eller fire ens dæk på bilen. Ifølge Dansk lovgivning skal man have fire ens dæk på bilen. Det vil sige, at der enten skal være fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk. Hvis alle fire dæk er markeret med M+S (mud&snow), er det tilladt at køre med både helårs- og vinterdæk. Selvom det er tilladt at køre med både helårs- og vinterdæk, anbefales det dog ikke, da sikkerheden reduceres. Det anbefales heller ikke, at man kører med dæk fra forskellige fabrikanter eller mønstre, da sikkerheden og komforten forringes markant. Det er derfor altid bedst at have fire ens dæk.

 

Kontakt en dygtig mekaniker

Man kan godt blive forvirret, når man står overfor et virvar af muligheder, og nogle lovkrav der også skal overholdes. Det kan derfor være en god idé at kontakte et autoværksted med fokus på dæk som Herning Dæk og Udstødning. Fordelen ved et autoværksted er, at de har en stor viden om dæk og biler, og derfor kan de fortælle dig meget mere om, hvad du skal vælge.