Sådan består du køreprøven

Nu er der ikke længe, før du kan mærke friheden der følger med dit første kørekort. Det eneste som står i vejen er en afsluttende køreprøve, som bliver afholdt i samarbejde dit lokale politidistrikt. Det kan godt virke ret skræmmende, at du skal ud og køre med en prøvesagkyndig fra politiet, men hvis du blot kører, som du er blevet lært af din kørelærer, og du hører efter hvad din prøvesagkyndige siger, så kommer du meget langt.

 

Forbered dig

Formålet med køreprøven er at afgøre, om du er i stand til at kunne køre forsvarligt på egen hånd. Det er så at sige en afsluttende eksamen på hele dit forløb hos din kørelærer. Det er derfor også din kørelærer som afgør, om du er klar til den afsluttende køreprøve.  

Køreprøven er typisk sat op således, at du, inden selve køreturen, bliver stillet en række spørgsmål om blandt andet bilens teknik og motor. Det kan blandt andet være spørgsmål om:

  • bilens bremsesystem.
  • bilens motor og udstødning.
  • bilens styreapparat.
  • lygter og lys på bilen.
  • dækkene.

Derfor bør du naturligvis have terpet godt og grundigt på de spørgsmål i god tid, så du ikke kløjes i det fra starten. Kommer du godt fra start, kommer du også ud og køre med god selvtillid, og det er med til at holde fokus.

 

Tjekliste til køreprøven

Når du har svaret korrekt på de tekniske spørgsmål fra den prøvesagkyndige, og I er klar til at rulle, så er der fire punkter, som du ikke må glemme undervejs. Det er:

 

  • Vigepligt

Du skal sørge for, at du overholder alle dine vigepligter, for du dumper, hvis du glemmer dem.   

 

  • Orientering

Husk på at orientere dig korrekt (spejl-spejl-skulder). Du skal orientere dig hver gang, du skal foretage noget andet end at køre lige ud. Det vil sige, du skal orientere dig, hvis du skal skifte vejbane, svinge til højre eller venstre, eller hvis du skal foretage en parkering.

 

  • Placering

Sørg altid for at placere dig korrekt i trafikken. Det vil altså sige, at du skal køre i højre sidebane, og at du skal holde god og sikker afstand til de andre bilister i trafikken. På motorvejen er det okay at køre i overhalingsbanen, så længe den højre vejbane er fyldt.

 

  • Færdselstavler

Når du kører, er det vigtigt, at du ikke kun holder øje med bilen foran, men at du har et godt overblik over køresituationen. Hold derfor godt øje med andre færdselstavler, og sørg for at overholde den gældende hastighedsgrænse.

Under køreprøven bliver du ikke kun vurderet ud fra, om du kan overholde din vigepligt, eller om du kan aflæse et vejskilt eller en situation korrekt. Du bliver også vurderet ud fra, hvor godt du kører rent teknisk. Det vil sige, at du skal have en god føling med bilens mekanik og koblingspunkt, og at du kan skifte gear stille og roligt, uden at bilen begynder at hoppe ved hvert gearskift. Så længe den prøvesagkyndige føler, at han eller hun kan sidde trygt i bilen med dig, så er du godt på vej.

 

Husk at slappe af

Når du skal til køreprøven er det vigtigt, at du er afslappet, og at du ikke går og er alt for nervøs. Husk på, at det er din kørelærer, som kender dine køreevner bedst, og at vedkommende ikke ville sende dig til køreprøve, hvis du ikke var klar til det. Lyt derfor godt efter hvad din kørelærer fortæller dig, og bare følg dine instinkter, så kommer du sikkert i havn.

Når du føler, at du har styr på teorien og din køreteknik, er det bare med at møde op til tiden med de rigtige dokumenter. Har du ikke de rigtige dokumenter med, såsom dit pas, så kan du ikke gå op til køreprøven, og dermed dumper du. Så derfor har du naturligvis pakket alle de vigtige dokumenter ned i din taske dagen inden køreprøven.