Sørg for at holde dine dæk tørre i dvaleperioderne

Som med så mange andre ting er det vigtigt, at opbevaringen i dvalesæsonen finder sted på ordentlig vis. Hvad enten det er havemøblerne eller i dette tilfælde dæk. Selvom det kan lyde relativt teatralsk, er f.eks. vinterdæk meget skrøbelige og i farezonen for at blive beskadiget, selvom de er helt nye og uanvendte. Faktisk har dæk slet ikke godt af at blive opbevaret over længere tid, men hvis en vintersæson ikke viser sig at vare ret længe, så bliver det en ret lang sommerpause de skal på efterfølgende. Derfor er det essentielt at dækkene opbevares efter mest optimale forhold, så de ikke bliver ødelagt af et fugtigt klima eller lignende.  En huskeregel er at de skal opbevares et tørt, køligt og rent sted, så der ikke kommer tørre overflader og risikoen for revner opstår.

 

En Michelin guide til dæk

Ifølge eksperter inden for området, bør man altid tage følgende forbehold:
Undgå at dækkene står i direkte sollys eller i dårligt vejr. Der må ikke være skadelige kemikalier og lignende inden for rækkevidde. Sørg for at ingen skarpe genstande af træ og metal er i nærheden, da det kan punktere dækket. Pas på med at udsæt dækkene for gnister eller elektriske udladninger. Fælles for alle rådene er at de alle er med til at sikre en længere levetid til dine (vinter)dæk, hvad enten der er tale om lang- eller korttidsopbevaring. En faktor der spiller ind er altid dækkenes performance og kvalitet, hvorfor man altid bør overveje sin investering, da en høj kvalitet oftest er lig med længere levetid og større slidstyrke.

 

Sådan opbevarer du afmonterede dæk og dæk monteret på fælge

Sørg for at rummet har en god ventilation og at der ikke forekommer de store temperatursvingninger. F.eks. kan en kælder eller et værksted anbefales. De afmonterede dæk skal opbevares i lodret stilling og så vidt muligt dækkes til eller pakkes ind. En stor affaldssæk eller lignende kan fjerne de værste støvpartikler og minimere risikoen for fugt.

I forhold til opbevaring af dæk monteret på fælge, gælder de omvendte regler. Hvor det før anbefales med en lodret stilling, er det her bedst at de opbevares på siden eller hænger. Fælles for opbevaringen af begge typer er, at de helst jævnligt skal roteres. På denne måde kan man undgå at de synker sammen.

 

Hvis dækket er monteret på køretøjet

Det er vigtigt at lette dækkenes tryk, specielt hvis bilen står stille og længere perioder. Det anbefales at sætte bilen på klodser, men hvis det ikke er muligt, kan du forøge dækkets tryk og flytte bilen kvartalsvis. Hvis ingen af ovenstående handlinger foretages, er risikoen for sammensynkning ret stor. Hos Vejle Dæk & Udstødning har man god erfaring med opbevaring af dæk. Mangler du god vejledning, så tag fat i dit lokale dækcenter. De kan nok svare på alle dine spørgsmål.