Hvad byder fremtiden på?

Hvem ville ikke gerne vide det? Spåkoner siger, de kan det. Måske kan de det. Nu siger DinMotor.dk så også, at vi kan det. Så må det være op til dig at tro på det eller ej. Mere specifikt drejer det sig om, at vi vil forsøge at se nærmere på, hvordan fremtidens bil bliver. Hvilke træk vil kendetegne den? Hvad vil være i fokus? 

 

Sådan bliver fremtidens bil

Fremtidens biler bliver ikke flyvende, de kommer ikke til at kunne køre på vand – i hvert fald ikke i første omgang. De bliver imidlertid selvstyrende. Det er der i hvert fald meget, der tyder på. Google tester således deres selvkørende bil på ottende år under navnet Waymo. Testene foretages i de amerikanske stater Arizona, Californien, Texas og Washington, hvor forsøg med selvkørende biler er tilladt.

 

Meget tyder på, at de selvkørende biler kommer til at komme i drift i mere eller mindre grad inden for en kort årrække. Forstået på den måde, at delvist selvkørende biler først introduceres, efterfulgt af mere og mere selvkørende biler, indtil den fuldt selvkørende bil introduceres. De forskellige grader af selvkørende biler deles op i niveauer:

  • Niveau 3 – de selvkørende biler på niveau 3 er selvkørende i den forstand, at de kan køre af sig selv på nogle veje under bestemte forhold, men de kræver stadig, at der er en chauffør bag rettet, der er klar til at tage over, når bilen beder om det. Du kan forvente at se de første biler introduceret i 2018.
  • Niveau 4 – det næste niveau af selvkørende biler kræver ikke, at en chauffør griber ind, men de er fortsat kun selvkørende på specifikke strækninger og forhold. Du skal ikke vente mere en til 2020, før du kan forvente at kunne investere i denne.
  • Niveau 5 – den fuldt selvkørende bil forventet introduceret på markedet i 2030.

Er det enden på den personstyrede bil?

Med introduktionen af den selvkørende bil, er det nødvendige spørgsmål, om den personstyrede bil så synger på sidste vers.  Det er desværre også ved dette spørgsmål, at vi må trække stikket for vores spåkone-egenskaber. Men tanken kan man ikke helt slippe. Der er ingen tvivl om, at en af grundende til, at der forskes så meget i selvkørende biler er for at eliminere menneskefejl fra trafikken og derved sænke antallet af trafikuheld. Det bliver spændende at se, om vi snart har set det sidste til den selvkørende bil. Og hvad skal alle dem med benzin i blodet i så fald gør.

 

Et tilbageblik på de biler, vi tidligere forbandt med fremtidens biler

Man skal ikke se langt tilbage for at få øje på ting, vi i dag tager for givet i biler, der engang blot var forudsigelser på fremtiden. GPS’en virkede før sin introduktion til markedet som en fjern fremtidsdrøm, men har i dag fuldstændigt ubetydeliggjort kortet og co-driverens rolle som vejfinder. Kigger vi tilbage på filmen ”Back to the Future” fra 80’erne og bilen, der kørte på affald, er det også i dag mere eller mindre en realitet.

Spændende bliver det at se, hvad vi om 50 år taler om er fremtidens bil. Hvem ved. Måske vi endelige får bilen, der kan køre på vand og flyve.