Regler du skal kende på den tyske motorvej

Hvis du inden for nærmeste fremtid skal bevæge dig ud på den tyske motorvej enten i forbindelse med grænsekøb eller måske på vej til sydens sol – så er der en række regler, du bør sætte dig ind i. Færdselsreglerne i Tyskland adskiller sig nemlig meget fra de danske færdselsregler, derfor bør du bruge 5 minutter på lige at sætte dig ind i dem. På den måde er hverken til fare for dig selv eller andre. Her kommer de vigtigste regler du skal kende:

 

  1. Regler ved overhaling

Ved en overhaling på den tyske motorvej må man – modsat i Danmark – gerne overhale indenom. Det er dog kun i helt specielle tilfælde, at man må overhale højre om sin forankørende. Hvis man vil overhale højre om, skal bilerne i venstre vejbane ikke kører mere end 60 km/t. Derudover må du maksimalt ved overhalingen køre 20 km/t hurtigere end dem i venstre vejbane. For eksempel hvis bilerne i venstre vejbane kører 30 km/t, må du gerne overhale indenom, dog kun hvis du ikke overhaler med en fart, som overstiger 50 km/t.

En anden huskeregel i forbindelse med overhaling er dog, at tyskerne går meget mere op i, at man skal holde til højre, hvis man ikke er i gang med en overhaling. I Danmark kan man godt opleve mange, der kører i venstre spor, selvom de ikke overhaler. Dette skal man dog være opmærksom på ikke at gøre i Tyskland, da tyskere i højere grad følger denne lov end danskere.

 

  1. Kø på den tyske motorvej

Danskere reagerer på motorvejskø ved at slå havariblinket til, og dette skal man også gøre i Tyskland. Der er dog flere regler, som skal overholdes ved kø på den tyske motorvej.

For det første skal du sammen med de andre bilister skabe en nødkorridor, så for eksempel udrykningskøretøjer kan komme frem på trods af køren. Denne regel er kun gældende ved motorveje, hvor der er mindst 2 kørebaner. For at danne nødkorridoren skal bilerne i venstre vejbane holde længst til venstre – og bilerne i højre vejbane skal holde sig længst til højre. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke må optage nødsporet.  

 

  1. Regler ved sammenfletning

Tyskland er det lovpligtigt, at man bliver i sin vejbane helt hen til sammenfletningen. Selvom der er mange i Danmark, som gør dette, er det ikke noget, du kan få en bøde for ikke at gøre i Danmark. Det kan du dog i Tyskland, så sørg for at blive i din vejbane.

 

Tag hensyn og giv plads

Ovenstående er de vigtigste regler, man bør sætte sig ind i. Dog er det generelt bedst at udvise hensyn til sine medbilister, tage sine forbehold og give andre bilister plads. Har du sat dig ind i de 3 regler ovenfor, er du i al fald godt forberedt til at køre på den tyske motorvej.