Bilreparation – 5 tips til selv at reparere bilen

Ridser, stenslag, et håndtag, der driller, en defekt aircondition, en bule, der skal rettes ud. Det er sjældent en billig fornøjelse at køre sin bil på værksted, men heldigvis er der mange reparationer, du selv kan klare. Få fem gode råd her.

 

Spar penge – reparer selv bilen

De fleste bilejere kender fornemmelsen af at finde en skade på en bil og visheden om, at den er nødt til at blive udbedret, før den bliver mere omfattende. Det eneste problem er, at regningen fra mekanikeren hurtigt løber op i urimelige højder. Derfor tyr flere og flere danskere til selv at reparere deres bil, når den trænger til en kærlig hånd. Selvom der er nogle skader, som kun faguddannede mekanikere kan tage sig af, er der mange ting du selv kan gøre med det rigtige værktøj og de rette guide lines. Det kræver en smule øvelse at blive god til at reparere biler, men når du har øvet dig, er der mange fordele ved at gøre det selv. Du slipper for at være afhængig af at køre bilen på værksted og døje med ventetider, og så undgår du den høje værkstedsregning, hvor der ikke blot skal betales for reservedele, men også mekanikerens løn.

 

  1. Din sikkerhed er i højsædet

Når du kaster dig ud i et ikke helt risikofrit projekt som at reparere din bil, er det vigtigt, at du værner om din egen sikkerhed. Udover at tænke dig om og passe på, er der nogle helt essentielle sikkerhedsforanstaltninger, som du skal huske på. Er det motoren den er gal med, må du aldrig begynde at pille ved den, hvis bilen lige har været ude at køre – ellers kan du risikere alvorlige forbrændinger. Skal du ind og rode under bilen, skal du sikre dig, at bilen er hævet på en sikker og holdbar måde. Desuden bør du aldrig rode dig ud i noget, du ikke har læst grundigt op på.

 

  1. Det rette værktøj er alfa omega

Som med alt andet er det rette værktøj noget af det vigtigste, når du kaster dig ud i selv at reparere på bilen. De penge du sparer på værkstedsregningen, kan du altså med fordel bruge på at anskaffe dig det rette værktøj. Alt dit værktøj behøver ikke være topprofessionelt, men skal du gøre det selv, kan du lige så godt gøre det ordentligt, så du ikke ender med alligevel at må køre bilen på værksted.

 

  1. Anskaf dig de rette manualer

En manual, der passer specifikt til din bil, er din bedste ven, når du kaster dig ud i et gør-det-selv-projekt. Undgå manualer skrevet af erfarne og faguddannede mekanikere, da du højst sandsynligt vil have svært ved at forstå fagsproget. Søg i stedet efter mere brugervenlige manualer med letforståelige anvisninger. Her er de såkaldte Haynes-manualer og reparationshåndbøger et godt bud.

 

  1. Brug nettet

Hvis det ikke lykkes dig at finde en manual til din bil, eller du har brug for yderligere instrukser, er nettet en genial søgemaskine til gør-det-selv-reparationer. Her kan du finde et hav af skriftlige manualer og i de fleste tilfælde kan du desuden finde utallige illustrationsvideoer, hvilket er en endnu større hjælp end de skriftlige guides.

 

  1. Øvelse gør mester

I begyndelsen bør du starte med helt små reparationer, såsom at udjævne en ridse eller en bule. Øvelse gør mester og med tiden bliver du bedre og bedre til at håndtere dit værksted og mere tryg i de forskellige funktioner på din bil.