Naviger udenom de dummeste 5 fejl

Som bilist er der rigtig mange ting, du skal holde styr på, når du sidder bag rettet. Hvor langt væk er bilisten bag mig? Har bussen tænkt sig at svinge ud nu eller efter jeg er kørt forbi? Hvor mange cyklister skal forbi, før jeg kan svinge til højre? Et kig i bakspejlet, et kig i sidespejlet, et kig over skulderen, og så er der fri bane. Alle disse finter sidder på rygraden af de fleste garvede bilister, og du lægger sikkert ikke engang mærke til, at du laver dem. Du tror måske, at du er en superskarp bilist, men alligevel begår størstedelen af danskerne fejl i trafikken hver eneste dag. De fleste ender heldigvis ikke ud i farlige situation, men nogle gange går det galt, og dét kan du forhindre, hvis du er opmærksom på dine egne og andres fejl.
Vi giver dig her et overblik over de 5 mest typiske fejl, som sikkert både du selv og din nabo begår.

 

  1. Uopmærksomhed

Langt de fleste af de ulykker, der sker i trafikken sker, fordi vi som bilister ikke er opmærksomme nok på at køre. Du har uden tvivl hørt SikkerTrafiks slogan: ”Kør bil, når du kører bil”, og uanset hvor kliché-agtigt det end lyder, er det det allerbedste du kan gøre – både for din egen sikkerhed og andres! Indstil radiostationen før du kører, vent med SMS’er og telefonsamtale til du kommer hjem (eller brug håndfrit udstyr, hvis det absolut ikke kan vente) og sidst men ikke mindst: fokusér. Vent med opfindelsen af den dybe tallerken og andre store tanker, indtil at du er hjemme på fast grund igen.

 

  1. Kørsel i venstre vejbane

Mange bilister overhaler på motorvej, hvilket er forståeligt og helt lovligt. Problemet er bare, at rigtig mange glemmer at trække ind til højre igen efter overhalingen, og det er faktisk ulovligt. Kør derfor altid ind til højre igen med det samme efter en overhaling - på den måde bidrager du til, at trafikken kører så gnidningsfrit så muligt.

 

  1. Forkert indfletning

Snævrer vejen ind længere henne, er der altid en advarsel i form af et vejskilt, og kører du i venstre vejbane, er det din opgave at flette forsvarligt ind i højre vognbane. Mange bilister panikker, når de ser et sammenfletningsskilt, og begynder at flette ind på kryds og tværs. Den rigtige måde at flette ind på er at holde sin vognbane helt indtil sammenfletningspunktet, hvorefter bilerne i venstre vejbane på skift fletter ind i højre bane.

 

  1. Overtrædelse af vigepligten

Mange bilister overholder ikke den lovpligtige vigepligt, måske fordi de har travlt – måske fordi de har glemt den. Uanset grunden, kan overholdt vigepligt redde liv. Husk at der både findes ubetinget vigepligt, hvor du skal holde tilbage for AL trafik fra højre og venstre samt højre vigepligt, hvor du skal holde tilbage for trafik fra højre.

 

  1. For aggressiv med hornet

Alle biler er udstyret med et horn, der skal bruges for at afværge en ulykke. Problemet er bare, at lidt for mange danskere er for gavmilde med at hamre hornet i bund, hvis de stresser eller synes, at deres medbilister kører dårligt. Det eneste som den aggressive brug af hornet gavner, er flere stressede og sure bilister, der ikke formår at holde hovedet koldt i trafikken.