Ny i trafikken? Her får du vores 6 råd.

Der er ikke noget mere befriende end at hoppe bag rattet i mors eller fars bil efter en bestået køreprøve. Men som ny bilist, er det vigtigt, at du, allerede fra din første køretur på egen hånd, får indøvet nogle gode rutiner. Så kommer vi nemlig alle sikkert hjem fra arbejdet.  

 

  1. Få rutine bag rattet

Det bedste du kan gøre for at blive en bedre bilist er ganske enkelt at blive mere rutineret og få mere køreerfaring. Så tilbyd derfor at hente din bedstemor i lufthavnen, at køre din bror til karate eller at hente dine fulde forældre fra julefrokosten. Jo mere erfaring du har bag et rat, des bedre bliver du til at aflæse forskellige situationer og dermed en mere sikker trafikant.

 

  1. Kør forsigtigt

Det er lidt en no brainer, men alligevel kan det være nødvendigt at nævne det, for ser man på statistikkerne, sker de fleste dødsfald på grund af for høj hastighed. Husk på, at du må køre:

  • 50 km/t i byen.
  • 80 km/t uden for byen.
  • 80 km/t på motortrafikveje, dog kan der være enkelte strækninger, hvor 90 km/t er tilladt. Hold øje med skiltningen.
  • 130 km/t på motorveje. Grænsen kan dog også være 110 km/t, 100 km/t eller 90 km/t ved enkelte strækninger, så orienter dig og hold øje med skiltningen.

Det kan være meget dyrt, hvis du bliver taget i en fotofælde. Bliver du eksempelvis blitzet med 60 km/t inde i byen, så kan du se frem til en bøde på 1.500 kroner, og kører du derimod 80 km/t på samme strækning, så er det en bøde på 3.500 kroner samt et klip i kørekortet.

 

  1. Læg mobilen væk

Med et samfund der bliver mere og mere mobilt, kan det godt være svært at lade mobilen være i handskerummet, mens du kører. Men det er selvsagt ikke nogen god ide at have telefonen fremme, når du kører. Først og fremmest mister du kontrollen over din bil, hvis du sidder og læser sms’er fra din mor, eller hvis du bliver ringet op af vennerne.

Derfor lægger du naturligvis telefonen fra dig, når du kører bil, så må dine venner eller din mor vente, til du kommer hjem.

 

  1. Lad ikke andre bilister presse dig

Noget af det første du bemærker, når du er på egen hånd ude i trafikken er, at mange bilister ikke overholder fartgrænserne, og typisk ender nye bilister at blive presset til at køre hurtigere, end hvad der egentligt er tilladt. Men bliver du blitzet, fordi du kører for stærkt, kan du se frem til en bøde, ligesom du også udsætter andre mennesker for fare. Så derfor, hold dit eget tempo og følg lovens forskrifter, så kommer du helskindet hjem.

 

  1. Husk selen

Det var først i 1976 at sikkerhedsselen blev lovpligtig for passagerer på forsædet. På bagsædet blev sikkerhedsselen først lovpligtig for 27 år siden, nemlig i 1990, men det er ikke uden grund, at du skal huske at køre med sikkerhedssele. Har du set, hvad der sker med de gule test dummies, når de brager ind i en væg uden sikkerhedssele? Det kommer også til at ske for dig, så derfor husk selen.

 

  1. Sig nej til alkohol

Godt nok er vi glade for alkohol herhjemme i Danmark, især når det bliver weekend og i højtiderne som eksempelvis jul og påske. Men skal du til julefrokost, er det med at finde busplanen frem, eller håbe din mor eller far vil hente dig, for spritkørsel er ikke kun strafbart, det er også noget der dræber. Hvert år dør omkring 47 mennesker om året på grund af spritkørsel, og der er altså ingen grund til at få tallet til at stige.

 

Vær ekstra opmærksom de første tre år

Husk på, at i de første tre år du har kørekort, er reglerne strammet yderligere. Det vil altså sige, at du faktisk kun skal have 2 klip i kørekortet, før du mister det. Ligeledes kan du også miste dit kørekort, hvis du bliver taget i at køre spritkørsel, kører for stærkt eller hasarderet.

Det betyder blandt andet, at du udover at betale en bøde, skal have mindst 8 teoritimer og 8 køretimer hos en kørelærer, ligesom du også skal op til en ny teori- og køreprøve, før du kan få dit kørekort igen. I visse tilfælde skal du også gennemføre et kursus i alkohol, narko og trafik. Mon mor og far også betaler for disse kørelektioner?

 

Læs også ' Øjeblikkelig konfiskering af bil'