Vælg de rigtige dæk til din bil

Det er nok de færreste af os, der aktivt render rundt og tænker på vores bildæk – måske lige med undtagelse af, når det er tid til at skifte til vinterdæk. I forbindelse med teoriundervisningen til kørekort lærer man om de specifikke regler, der regulerer brugen af bildæk, men dem har de fleste af os lykkeligt glemt. Det er dog ikke lige meget, hvilke dæk man vælger til sin bil, og det er bestemt heller ikke lige meget at holde øje med standen af ens dæk i løbet af året. I dette indlæg kan du lære mere om, hvordan du vælger de rigtige dæk samt anbefalinger for dæktryk og lignende forhold.

 

Vær opmærksom på dette, når du kigger på dæk

Lovgivningen og anbefalinger for dæk er først og fremmest til for at sikre, at køretøjer på vejene er sikre at manøvre. Derfor kan det også være forskelligt fra land til land, hvad lovgivningen indeholder af regler for dæk og dæktryk, da forskellige klimaer giver forskellige sikkerhedsudfordringer for køretøjer. I Danmark har vi ikke megen lovgivning i forhold til dæk, og det er faktisk ikke engang lovpligtigt at bruge vinterdæk, men det er ikke desto mindre anbefalet på det kraftigste. Derudover kommer mange af reglerne for brug af dæk direkte fra producenterne eller fra EU. Det gælder blandt andet:

 

  • Det er lovpligtigt, at et dæk har minimum 1,6 mm dækmønster
  • Dit dæktryk skal stemme overens med producentens anbefalinger
  • For at mindske støjforurening i trafikken skal alle dæk, der sælges i Danmark, være støjsvage dæk med EU-etiket, der viser støjniveauet

 

Sådan vælger du de rette dæk til din bil

Hvis du er interesseret i at få nye dæk til din bil, bør du besøge et autoværksted. De ved, hvilken type og størrelse dæk, der bedst matcher din bil. For at undgå farlige situationer både for dig selv og dine medbillister, er det bedst, at du ikke køber dæk fra privatpersoner, medmindre du er faglært på området og selv kan vurdere standen.