Sådan vælger du din første bil

 

Der kan være mange tvivlsspørgsmål, når man er ny bilist og skal vælge sin første bil. Du har måske lige fået kørekort og er stadig lidt høj på det faktum, at du nu må køre frit rundt på vejene. Der er dog ikke desto mindre en del ting at være opmærksom på, når det kommer til købet af den første bil. Det kan både være i forbindelse med biltype, om den er brugt eller ny, finansiering af bilen og spørgsmål om dine personlige behov og præferencer. Du får her en kort oversigt over, hvad der er værd at vide, når du køber din første bil:

  • I Danmark er det et lovkrav at have en ansvarsforsikring til sin bil, hvis uheldet er ude. Det kan derudover anbefales, at man anskaffer sig en kaskoforsikring også.

 

  • Afgifter er også en del af det at have en bil, hvilket betyder, at du som bilejer vil modtage diverse opkrævninger såsom f.eks. grøn ejerafgift, der skal betales til skat.

 

  • Din bil skal til syn første gang, når den er 4 år gammel. Herefter er det et lovkrav med syn hvert andet år. Synet er med til at sikre, at bilen ingen fejl eller mangler har. Hvis sådanne forefindes, skal de udbedres og betales af egen lomme.

 

  • Det er desuden en god idé at tage din bil til service med jævne mellemrum, så du også sikrer dig mellem synene samtidig med, at din bil også får større chance for at gå fejlfrit gennem syn. Service kan enten udføres af dig selv eller hos et autoriseret værksted.

 

  • Du skal derudover være opmærksom på, at der med en bil altid kan opstå uforudsete udgifter, som det er værd at forberede sig på. Det er en brugsgenstand, og den kan derfor have brug for eventuel reparation eller andet løbende.

 

  • Det er vigtigt at være klar over, om der følger gæld med på bilen, når den erhverves. Dette gælder primært i forbindelse med køb af en brugt bil, da gælden følger med bilen fra den tidligere ejer. Dette kan i værste fald føre til, at du enten skal betale gælden eller, at bilen kan afhentes af kreditor.

 

Hvordan er man en god ny bilist?

En anden og særdeles essentiel ting at fokusere på, når du er ny i trafikken er, hvordan man er en god bilist. Dette findes der af gode grunde ikke noget entydigt svar på, men vi tilbyder her en række gode råd til, hvad du som utrænet trafikant kan drage fordel af at vide:

  • Mere rutine bag rattet er altid en god idé. Få kørt en masse kilometer fra start, så du får så meget øvelse som muligt.

 

  • Tag den med ro. Det er altid godt at køre forsigtigt for at undgå ulykker og andet. Dette gælder ikke mindst i starten af din tid som bilist, da du her er mest urutineret.

 

  • Spænd dig altid fast med selen. Sådan sikrer du dig bedst muligt.

 

  • Brug ikke mobilen under kørsel og kør ikke under påvirkning af alkohol.