Få gode råd til køb af veteranbil

Er du en af de mange danskere der har et svagt punkt for veteranbiler? Læs med her og hør mere om, hvad der gør veteranbilerne så populære, samt hvad du skal overveje før du køber.

Hvad gør veteranbilerne så populære

Veteranbiler er mere populære end nogensinde før, og de retro biler finder deres plads i flere og flere danske garager. Generelt er vi danskere vilde med de retro og old-school tendenser for tiden, og det gælder både for vores tøjstil, vores boligindretning og vores biler. De fleste kan blive enige om, at der er noget helt specielt ved synet – og ikke mindst lyden - af en gammel veteranbil, der kommer rullende ned ad vejen. Derfor er det heller ikke svært at forstå, at nogle mennesker bruger et helt liv på at spare sammen til den rette veteranbil.

 

Udvalget af veteranbiler udvides konstant

Kravet for at en bil kan betegnes som en ’veteranbil’ er blot, at bilen skal være ældre end 35 år, og derfor udvides antallet af veteranbiler på markedet også hele tiden. Selvom udvalget af veteranbiler af denne grund er stort, er der selvfølgelig nogle specifikke modeller, der er mere eftertragtede end andre. Især er bilmærker som Jaguar, Porsche, Mercedes og Volvo i høj kurs hos veteranbiljægerne. Udover at de gamle biler er enormt flotte og giver en vis status på landevejen, er der for de fleste veteranbilsejere også noget nostalgisk over valget af bilen. Mange der køber veteranbiler har nemlig en vis relation til den specifikke bil, fx minderne fra søndagsture med bedsteforældre eller forældrenes første bil.

 

Det skal du være opmærksom på, før du køber en veteranbil

  1. Kan en veteranbil fungere som hverdagsbil?

For nogle veteranbilsejere er bilerne samleobjekter, der bliver pudset og plejet og elsket højt, mens andre bruger veteranbiler som hverdagsbiler – i hvert fald i sommerhalvåret. Når det er sagt, er det dog ikke alle veteranbiler, der er velegnede som hverdagsbiler. Typisk vil det være de nyere veteranbiler, der kan holde til at blive brugt hver dag i sommerhalvåret, mens de ældre kun bør blive brugt til weekendture eller endagsture. Som tommelfingerregel kan man sige at biler fra før 2. verdenskrig kun bør bruges til hyggeture, mens biler fra 50’erne og frem bør kunne holde til at blive brugt mere jævnligt.

 

  1. Hvad med finansieringen?

For de fleste rimer ’veteranbil’ på ’en dyr fornøjelse’, men sandheden er faktisk en anden. Hvis man går med drømmen om at få fat i en af de ældste og mest eftertragtede modeller, skal der naturligvis mere end et par måneders opsparing til at finansiere sådan en. Men hvis man derimod drømmer om en Alfa Romeo fra ’73, som den man kørte rundt i i barndommen, er der ikke langt fra drøm til virkelighed. En af årsagerne til, at de gamle biler ikke er så dyre, som vi går og tror er, at vægtafgift, forsikring og registreringsafgift efter de 35 år bliver væsentlig lavere. Faktisk vil vægtafgiften i mange tilfælde kun være omkring en fjerdedel af vægtafgiften på en ny bil.

 

  1. Dette skal du kigge efter

Når du skal ud på markedet og finde din nye (gamle) veteranbil, er det en god idé at researche grundigt, før du kaster dig ud i et køb. Hvis du vil være sikker på et godt køb og en bil i god stand, kan du med fordel købe bilen hos en forhandler. Det første du bør være opmærksom på er, om bilen er i original stand og ikke bygget om – i hvert fald, hvis du går efter originaler. Derudover bør du sikre dig, at bilen du køber er i stand til at køre, så bilen ikke bliver en stor pengesluger fra dag ét. Dog skal du være klar over, at ingen veteranbiler kører som en ny bil, og med garanti vil have nogle småfejl.