Piratkopiering og hacking er et stort problem for danske bilejere

Du tror måske, at din bil er godt sikret og at din keyless nøgle ikke kan kopieres. Men her tager du grueligt fejl. 3D print af nøgler og hacking af ”keyless” nøgler er et stort problem for danske bilejere.

 

Hack eller print dig til en ny øse

Teknologien udvikler sig konstant, og der kommer således hele tiden nye, intelligente låsesystemer og elektroniske nøgler. Men i takt med denne udvikling, udvikler indbrudstyvene sig lige så hurtigt og finder også på nye, smarte måder at komme ind i vores private hjem og biler.

Undersøgelser viser, at det især er 3D-print og hacking af de umiddelbart smarte ”keyless” nøgler, der er den helt store synder, når det kommer til indbrud i biler. Det betyder altså, at du hverken er i fuldstændig sikkerhed for indbrudstyvene med en almindelig mekanisk nøgle eller med elektroniske autonøgler.

 

3D-printeren kan lidt af hvert

3D-printeren er en smart teknologi, der kan bruges til at fremstille brugbare og præcise objekter. Det har blandt andet vist sig, at 3D-printeren er yderst effektiv til at kopiere nøgler, og i 2013 formåede en gruppe studerende fra MIT Tekniske Universitet med denne teknologi at kopiere en Primus nøgle fra Schlage, der anses for at være en af markedets sikreste.

Ifølge loven er det kun lovligt at få kopieret nøgler hos en certificeret låsesmed, hvor du skal medbringe bevis på dit ejerskab af nøglen. Men med 3D-print teknologien, er det kun nødvendigt at medbringe et billede af nøglen, for at den kan genskabes.

En af Danmarks største låsesmede Bagger Låse & Alarm A/S, bekræfter faren ved dette, da et billede på adskillige meters afstand er detaljeret nok til 3D-printeren. Dermed kan alle tage et billede med deres smartphone, når din bilnøgle ligger frit fremme på et cafébord eller lignende.

 

Du er ikke i helle med en trådløs nøgle

Flere og flere danske bilejere vælger de smarte ”keyless” autonøgler, da disse ikke kan kopieres på samme måde som de mekaniske bilnøgler. Det har dog vist sig, at selvom du ejer en af disse typer nøgler, er du ikke i sikkerhed mod de udspekulerede biltyve.

Her var det en flok kinesiske hackere, der påviste faldgruberne ved de trådløse nøgler. Måden en hacking af en trådløs bilnøgle foregår på er, at en hacker sidder i nærheden af bilen og nøglen og ved hjælp af radiosendere opfanger en digital kode, der bruges til at låse bilen op med. Efterfølgende kan denne kode så analyseres og omdirigeres eller reproduceres, og på den måde kan hackere så låse bilen op, uden overhovedet at være i besiddelse af nøglen.

 

Lidt tekniske kundskaber er alt, hvad der skal til

Selvom det måske lyder en smule kompliceret, skal der ikke meget mere til end lidt tekniske kundskaber og studering af emnet, før tyvene kan blive i stand til at mestre disse metoder. Dette er netop en af årsagerne til at både 3D-print og hacking af trådløse nøgler stadig er et stort problem i Danmark.