Hvilke leasingkontrakt skal du vælge?

Privatleasing er de seneste år blevet yderst populært, og der har været en stor stigning i antallet af biler der er registreret som leasingbiler. I en periode fra 2013 til 2017 er antallet af leasingbiler steget med hele 396% ifølge tal fra Danmark Statistikbank. Når vi snakker om leasing af bil, findes der som udgangspunkt to forskellige kontrakter, hvilke er henholdsvis en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt. Der er stor forskel på disse to leasingkontrakter, og det er vigtigt at kunne kende forskellen på disse to kontrakter, før du sætter en underskrift på en kontrakt. Der er en række kendetegn ved begge kontrakter, der kan hjælpe med, at identificere om en leasingbil er udarbejdet på en operationel- eller finansiel leasingkontrakt.

 

leasing af bil

Kilde: Opsummering af leasing fra Goleaseit.dk

 

Hvad er en operationel leasingkontrakt?

En operationel leasingkontrakt er typisk den kontrakt du støder på, hos bilforhandleren der laver leasing på helt nye biler eller lettere brugte biler. Med en operationel leasingkontrakt skal leasingtager kun betale månedlige leasingydelse, samt en evt. ekstraordinær leasingydelse (engangsbetaling). Ud over disse ydelser så skal leasingtager ikke betale andet end brændstof og forsikring på bilen. Med en operationel leasingkontrakt får leasingtager dermed total budgetsikkerhed, og der kommer ikke nogle uforudsete udgifter til reparationer, service, dækskifte, bilsyn, osv. Alle disse udgifter bilforhandler/leasingselskabet står for i hele leasingperioden. Når leasingperioden er slut, skal leasingtager blot aflevere leasingbilen tilbage til bilforhandleren/leasingselskabet. Leasingtager slipper dermed også for bekymring om værditab og salg af leasingbilen til en tredje part med operationel leasingkontrakt. 

 

Hvad er en finansiel leasingkontrakt?

En finansiel leasingkontrakt er typisk den kontrakt du støder på, hos et leasingselskab der laver leasing på brugte biler, der oftest har en markedsværdi på over 250.000 kr. inkl. Registreringsafgift. En finansiel leasingkontrakt minder mest af alt om, at eje bilen selv, hvilke vil sige leasingtager selv skal stå for alle udgifter til reparationer, service, dækskifte, bilsyn, osv. (Få tilbud på reparationer, service, bilsyn osv.). Når leasingperioden er slut skal leasingtager, som udgangspunkt selv sælge bilen til en tredje part. I leasingkontrakten er der indført en restværdi, hvilke er den værdi bilen skal sælges til når leasingperioden er slut, for ikke at få en efterregning. Så når du skal vurdere en leasingkontrakt bør du ud over de månedlige leasingydelser og en evt. ekstraordinær leasingydelse (engangsbetaling), også vurdere restværdien i leasingkontrakten. Hvis restværdien ikke er realistisk, og bilen ikke kan sælges til angivet restværdi, så risikere leasingtager en efterregning på difference på salgsprisen og restværdien.